Cat / Esp

Ajustar-se a la natura per prevenir malalties.

Photo by Greg Shield on Unsplash

Des de la medicina xinesa ens basem en el cultiu de la vida (Yangsheng en xinès) per prevenir desajustos que generin malalties o, com anomenem els practicants de medicina xinesa, trastorns.

El cultiu de la vida recomana ajustar la nostra activitat als ritmes de les estacions ja que el que ens passa al nostre cos és el que passa al nostre voltant. L’hivern és per atesorar, la primavera és per créixer, l’estiu és per florir i la tardor és per recollir els fruits i començar a guardar.

Estem en una societat que s’ha desconnectat de la natura però en som una part i com a tal, el nostre cos viu un hivern, una primavera, un estiu i una tardor. Si ens ajustem a aquesta natura serà més difícil que el cos es desajusti i pateixi aquests trastorns.

Un altre dels conceptes fonamentals en la medicina tradicional xinesa és el Yang i el Yin, les dues forces de l’univers oposades però complementàries. El Yang i el Yin representen tota una filosofia sobre l’univers que defensa que tot el que existeix és constant i cíclic, és a dir que tots els cicles es repeteixen de forma constant al llarg del temps (les estacions de l’any, el dia i la nit, la llum i la foscor, …)

EL CULTIU DE LA VIDA A LA TARDOR

Segon el calendari tradicional xinès vam entrar a la tardor els primers dies d’agost i durarà fins els primers dies de novembre arribant al seu punt màxim en l’equinocci de tardor, just quan en la cultura occidental celebrem la seva arribada

En la poesia i l’art, la tardor s’associa sovint a la malenconia i la solitud. Els dies s’escurcen, la llum disminueix i el clima és més fred. Això fa que  s’alenteixi la nostra activitat. La tardor és el moment de la collita, d’iniciar un procés d’interiorització, de passar de fora a dins.

Què podem fer per cuidar-nos?

La tardor és el començament del temps fred i sec, és quan comencen els constipats, el mal de coll, etc.

Els nostres recordatoris bàsics per cuidar-nos a la tardor són:

  • Tapeu-vos. Venim de l’estiu amb màniga curta i poca roba això fa que sovint, portats per la inèrcia, ens costa passar a roba de màniga llarga. Us recomanem que no deixeu que el fred entri al cos. Utilitzeu màniga llarga i protegiu-vos el coll quan comencin a refrescar els dies.
  • Preneu líquids per humitejar el cos, principalment els pulmons. Us pot anar bé prendre tes semi fermentats com el te Ooolong. Aquests tes són una bona opció perquè ens ajuden a eliminar l’excés de calor de l’estiu i restableixen els líquids corporals.
  • Practiqueu la respiració abdominal ja que ens ajuda a portar la nostra energia cap a l’interior, moviment associat a la tardor.

Algunes recomanacions

Incorporeu en la vostra dieta aliments que nodreixen els fluids corporals. Podeu fer-ho menjant arròs, llavors de sèsam, mel, nous, espinacs, pomes, peres, raïm, ous, musclos, carn de porc, sucs de fruita.

També us aniran bé tots aquells aliments amb gust agre que tenen funció astringent i per tant ens ajuden a protegir i generar líquids. Podeu prendre, per exemple, xucrut, encurtits, olives, azukis, ioguts, llimones, vinagre.

Les persones propenses a l’acumulació de líquids no podran prendre aquests aliments o caldrà que ho facin amb moderació.

Prepareu els aliments a foc lent i amb un temps de cocció més llarg per protegir la humitat pròpia dels aliments. A més a més, la cocció més lenta ens ajuda a ralentitzar el nostre ritme.

A mesura que avanci la tardor les fulles canviaran de color i cauran al terra això ens recordarà la nostra pròpia impermanència, tanmateix, el moviment continua, i mantenint-nos saludables, observarem la transformació ritual de Yang a Yin al llarg de totes les estacions dels anys que vindran.

…….

Vols que t’ajudem a re connectar el teu cos als ritmes de la natura?

No dubtis a consultar-nos-ho!

Jordi Pou

Medicina tradicional xinesa

620 756 015   /  info@psigma.cat