Cat / Esp

5 consells per encarar el Nadal sense patir

El Nadal porta implícit seure al voltant d’una taula i passar una bona estona amb la família, ja sigui la que es tria o la que ens ha tocat!
Però també és sinònim de torrons, polvorons, panettone, tortell de Reis, xocolata, rostits, escudella i carn d’olla, ànec, gambes, canelons i canapès variats maridats amb tota classe de vins, caves, champagnes i licors d’herbes per tirar avall. Per aquest motiu, moltes vegades la joia i l’alegria que sentim en aquestes dates va tenyida de sentiments de culpabilitat per tot el que hem menjat (i begut), sovint, en molt poc temps…

Amb aquests 5 consells encararem els 15 dies entre la Nit de Nadal i el dia de Reis per evitar aquest sentiment de culpabilitat i mantenir uns hàbits saludables sense patir:

1. No et saltis àpats per compensar els que són més forts (sopar de Nadal, dinar de Nadal, dinar de St. Esteve, sopar o dinar de Cap d’Any i sopar o dinar de Reis).

Es tracta de seguir el mateix principi que seguiries qualsevol altre moment de l’any: repartir els àpats en ingestes petitones, com un mig matí o un berenar, per no sobrecarregar el cos amb una ingesta molt gran de cop i reduir l’aparició d’ansietat pel menjar prèvia al dinar o al sopar. En aquest cas, encara és més important per evitar arribar als àpats assenyalats amb molta gana, menjant molt ràpid, molta més quantitat de la que necessitaríem i atacant els dolços abans dels postres!

2. Incorpora verdures i hortalisses.

Clàssicament els àpats de Nadal és caracteritzen per ser copiosos, pesats, densos i amb una clara mancança de fruites i verdures (les fruites d’Aragó no compten, que et veig a venir!).
La clau per fer-los més lleugers és incorporar-hi una mica de verd, idealment en format d’amanida, ja que la fibra de les hortalisses farà que et sentis saciat però no tan tip i pesat com si no li posessis. A més, és una opció ideal per garantir tan vitamines com minerals.
Altres opcions també són els patés de verdures (100% vegetals), els bastonets de pastanaga o cogombre enlloc de bastonets per “dipejar” hummus o incloure fruita a les taules de formatge.

3. Fuig dels productes 0%, “sense sucres” i “light”.

Un clàssic d’aquestes festes són els torrons “sense sucres”, els polvorons “light” i els productes, en general 0% o “diet”. Fuig. Corre en direcció contrària. Però compte! Tampoc es tracta d’atacar sense pietat l’apartat dels dolços nadalencs del súper més proper!
Pensa que la majoria dels productes “sense sucres” porten gran quantitat de greixos (i no dels millors precisament…) i els “sense greixos” porten gran quantitat de sucres. Legalment diuen la veritat, però nutricionalment… més val menjar els productes normals de tota la vida però amb sentit comú, és a dir, un trosset de torró o un polvoró de postres dels àpats assenyalats i ja estaria!

4. Evitar comprar els torrons abans d’hora!

En la línia del consell anterior, recorda que Nadal com a tal comença el 24 de desembre i com a molt podem allargar-ho fins al 6 de gener. Per aquest motiu, malgrat que als supermercats puguis trobar des de bombons a neules, passant per tota la gamma de torrons i cosetes per fer canapès, des d’abans de la Castanyada (punt que podríem discutir en un altre moment…), no cal comprar aquestes coses pràcticament 2 mesos abans del dia de la primera celebració! El més fàcil és que si ho tenim a casa, ens ho mengem, per tant, no ho compris abans d’hora!

5. Mou el cos 😉

Un últim consell ràpid: fes un volt després dels àpats importants. És fàcil trobar una estoneta, per curta que sigui, per poder sortir i caminar una mica amb la família o els amics després d’un gran àpat. D’aquesta manera aconseguiràs baixar una mica el menjar i fer activitat física amb els teus fins i tot quan més difícil sembla. Pensa que després dels sopars podràs passejar sota els llums de Nadal i això sempre és maco de veure 🙂

I recorda: no et sentis culpable per gaudir menjant allò que t’agrada! Gaudeix dels àpats de Nadal i de tot el que els envolta sense remordiments!

Dit això, molt bones festes, molt bon Nadal i molt bona entrada d’any!

Mireia Malcampo i Manrúbia.
Dietista – Nutricionista CAT001588, especialitzada en diabetis, patologia digestiva i canvi d’hàbits saludables
mireiamalcampo@psigma.cat – Centre Psigma Vic