Cat / Esp

El dol en els nens

Informar de la mort als petits de casa és un dels tràngols més durs i complicats en que es poden trobar els pares. Molts no saben com actuar, no saben com dir-ho o què han de dir per fer-ho de la millor manera possible i no augmentar el dolor en l’infant.

És evident que, la mort, en la nostra societat, encara és un tema tabú. Aquest fet comporta que no en parlem mai fins que ens trobem en una situació d’aquests tipus. I hem de tenir clar que la mort, forma part de la vida.

Realment, no hi ha una manera d’actuar estàndard i ens hem de deixar guiar pel nostre sentit comú. També hem de tenir en compte sempre l’edat i el caràcter de l’infant i/o adolescent. Tot i això, hi ha una serie d’orientacions bàsiques que ens poden ajudar a actuar de la manera més correcta en aquests casos.

– La persona que comunica la informació hauria de ser una persona de confiança pels nens, a poder ser el pare o la mare.

– S’ha de comunicar el més aviat possible, amb la major serenor que puguem i, a poder ser, en un lloc tranquil.

– Cal transmetre seguretat i afecte a l’infant amb les nostres paraules i fets.

– Donar-li llibertat per a que, el nen o adolescent, faci totes les preguntes que es plantegi.

Escoltar els seus dubtes i pors i intentar resoldre les seves preguntes. És probable que no tinguem totes les respostes, no passa res, no hem de tenir por a admetre-ho però intentarem donar les explicacions necessàries per que estigui tranquil.

– Sobretot, dir sempre la veritat i no entrar en detalls escabrosos.

– No s’ha de tenir por de mostrar els sentiments, no cal contenir-los, ni amagar-los. Hem d’ensenyar a no reprimir les emocions i a expressar els nostres sentiments.

– Els hi podem explicar que els records i els bons moments amb la persona que ha mort ens acompanyaran per sempre. Hem de poder parlar-ne perquè això ajudarà a elaborar el dol.

Montse Grau

Psicòloga infano juvenil de Psigma Manresa.

 

En el següent link podreu ampliar la informació i entendre l’evolució del concepte de la mort en les diferents edats:

http://www.fapac.cat/ifamilies/la-mort-un-tema-que-sens-fa-dificil