Bon dia psigmer@s!
En l’article d’avui us vull parlar sobre la figura de la parella en aquelles relacions on l’home pateix dificultats de tipus sexual, com per exemple ejaculació precoç, ejaculació retardada, impotència, etc. Explicaré com la parella té un paper molt rellevant en aquest tipus de dificultats. Segons el seu comportament, tant pot entorpir com ajudar que es resolguin aquests problemes i en conseqüència, que augmenti o disminueixi el nivell de satisfacció de les relacions sexuals.
A la consulta, sovint ens trobem que els problemes sexuals es centren en qui presenta el símptoma, i això sol passar tant a les dones com als homes. Per exemple, si l’home no aconsegueix tenir una erecció, és problema seu, per tant, és ell qui necessita ajuda. Ampliar el focus de la situació, incloent-hi a la parella en les dificultats sexuals per entendre que el problema no és tan sols d’un, és el primer pas perquè la teràpia tingui èxit. Això no vol dir que una teràpia sense una parella implicada no pugui tenir èxit, però probablement costarà més feina.
Com la parella pot dificultar?
En general totes les conductes i actituds que augmenten la tensió, l’estrès o la frustració en la persona que pateix les dificultats, sol alimentar més el problema. Per exemple, enfadant-se per la falta de resposta sexual o per no haver arribat a l’orgasme. Aquestes reaccions provoquen que la sensació de fracàs, frustració, sigui viscuda molt més intensament i en conseqüència pot empitjorar encara més el símptoma. Pressionar a la parella per a tenir sexe, posar el llistó de les relacions sexuals molt alt o exigir-li molt a la parella, són altres maneres de no ajudar a resoldre aquestes dificultats.
Com la parella pot ajudar?
Es tracta que la parella pugui afavorir que hi hagi un clima de calma i tranquil.litat durant els moments d’intimitat amb una actitud empàtica i comprensiva, procurant rebaixar la pressió d’haver de mantenir relacions sexuals. Si la parella sol presentar el problema amb freqüència, rebaixar el nivell d’exigència i fixar com a objectiu gaudir dels moments d’intimitat sense la necessitat de tenir sexe, pot ajudar a superar el pànic i la frustració que s’ha generat amb el temps. Normalitzar el problema ajuda al fet que la persona visqui amb menys ansietat les relacions sexuals.
Però sobretot, la parella pot aconsellar a l’home que es deixi ajudar per un professional i acompanyar-lo en el procés terapèutic, ja sigui acompanyant l’home durant les sessions i/o implicant-se activament en les tasques que solem oferir en les sessions. A Psigma disposem dels millors sexòlegs per a tractar les dificultats en les relacions sexuals.
Nil Madrenas, psicòleg i sexòleg de PSIGMA VIC
nil@psigma.cat