Cat / Esp

ELS HOMES, MÀQUINES SEXUALS?

Moltes vegades sentirem en la nostra societat que l’home sempre està preparat per una bona sessió de sexe, per aguantar nits senceres sense parar, per sempre està disposat a quan veu una dona atractiva a excitar-se i a tenir un desig irrefrenable.

Res més s’allunya tant de la realitat. Aquestes afirmacions aporten més mal que bé a la nostra societat, ja que generen falses expectatives sobre el desig i la capacitat d’un home; no només en les dones sinó també en la majoria d’homes.

Ens posem el llistó molt alt.

Per això, el tema del que parla aquest article sobretot intenta desmentir aquestes afirmacions aportant una altra imatge de l’home. La manca de desig en homes.

Si bé es cert que el desig ha set objecte d’estudi per la sexologia i la psicoteràpia, la majoria de vegades es centrava el focus d’atenció en el desig sexual de la dona, i en conseqüència en la manca de desig sexual femení.

No obstant, tenim nombrosos exemples d’homes que venen preocupats per una possible manca de desig, quan moltes vegades és aquesta mateixa preocupació la que pot cronificar el problema.

Òbviament, existeixen causes orgàniques, com l’edat o baixos nivells de testosterona que poden estar influenciant en una disminució del desig. També trobem causes psicològiques, com la depressió (que genera en un 40% dels casos manca de desig), l’ansietat o l’estrès generalitzat.

Però la majoria de vegades no són les causes finals d’un problema de manca de desig. Les expectatives de les que he parlat anteriorment, “el llistó massa alt”, són les que generalment estan interferint en el problema.

Quan un home un dia no té desig sexual per la raó que sigui (un mal dia a la feina, una discussió, tristesa, etc.) té la percepció de no estar a l’altura del que s’espera d’ell, potser perquè tot i intentar-ho no aconsegueix l’erecció, o simplement la seva parella inicia un joc eròtic al qual no té ganes de participar. Quan l’home no és capaç de superar el llistó que la societat marca, sent frustració i fa que eviti moltes vegades les relacions sexuals.

Tenint en compte la quantitat de “barbaritats” (perdoneu-me l’expressió però s’ho mereix) que es diu sobre la potencia dels homes, que moltes vegades van lligades a la virilitat dels mateixos, és molt fàcil no estar a l’altura per no dir impossible. Això incideix directament en la confiança de l’home en les seves pròpies capacitats, genera frustració i moltes pors relacionades amb el sexe, arribant al punt que l’home no es sent amb ganes ni amb forces per enfrontar-se a tot allò que se li demana que compleixi al llit.

Evidentment un cop generat el problema, les possibilitats són moltes, com en totes les disfuncions sexuals. Des de la manca de desig a algunes situacions concretes o en llocs i moments concrets, fins a esta generalitzat a totes les relacions sexuals. Això dependrà en bona mesura de la percepció de l’home de fins a quin punt això està afectant a la seva vida general. Per un home, tenir manca de desig durant dos setmanes de tant en tant pot no ser un problema, i per un altre no tenir ganes cada nit pot ser la major frustració a nivell sexual i personal.

A PSIGMA, us podem ajudar a batallar amb aquestes pors, ansietats i frustracions que poden generar aquestes situacions, de la mateixa manera que treballarem sobre les expectatives i idees preconcebudes sobre el sexe. L’objectiu final sempre serà el d’aprendre a gaudir de la sexualitat i del sexe de la millor manera possible.

Però de moment us deixo amb una petita reflexió; jo us dic a tots els homes que us preocupa aquesta problemàtica, que no feu cas de tot el que es digui. Que sempre que un amic o company de feina es pengi medalles relacionades amb la seva potència sexual, el llarg temps que aguanta sense ejacular o la gran quantitat de vegades que ha practicat sexe en una nit; tingueu en compte un d’aquells refranys populars que sovint estan carregats de raó: “dime de que presumes y te diré de que careces”.

 

Jordi Pujol Bret