Cat / Esp

“És evident que l’home ve de la patata”

Bona tarda!

Adjuntem a continuació l’article publicat pel nostre company Roger Puigdecanet al diari digital Osona.com el passat mes d’octubre. Esperem que sigui del vostre interès!

Si voleu consultar altres articles del mateix autor ho podeu fer clicant aquí

“És evident que l’home ve de la patata”

Fa poques setmanes li vaig escriure un tuit al senyor Enric Millo, exmilitant d’Unió Democràtica i actualment polític i portaveu del Partit Popular de Catalunya. Arran d’unes declaracions seves -que vaig trobar molt preocupants- en les quals afirmava que la deriva sobiranista d’alguns partits catalans estava trencant i trencaria la convivència entre les persones i la societat catalana -sense jo trobar-hi cap evidència contrastada per enlloc. Li vaig preguntar: “Senyor Enric Millo, d’ on ho treu que es trencarà la convivència entre els catalans en l’actual procés o en la hipotètica independència?”. El senyor Millo em va respondre i em va dir: “Benvolgut Roger, la divisió que provoca l’enfrontament irresponsable dels sentiments entre les persones és més que evident”. Sobtat, vaig pensar que ell tenia més raons -polític culte de primera línia, ben informat i amb gran responsabilitat per dir “coses”- que no pas un pobre ciutadà ignorant com jo i, sobretot, perquè va mencionar la sagrada paraula de l’evidència en la seva argumentació. I això són paraules majors. Aquesta “conversa” em va fer pensar en parlar de l’ús del terme “evident” en aquest article.

L’evidència és la mare de la ciència,de la raó i de la lògica; és evident. Poques coses són evidents ja que a través dels nostres sentits filtrem de tal manera la realitat que aquesta acaba difuminada creant perillosament percepcions distorsionades de qualsevol observació o fet. A més a més, els éssers humans sempre interpretem inconscientment la realitat en base a la nostra experiència i educació amb la finalitat de construir el propi concepte i el del món. Per tant, és molt difícil captar i encertar la veritat a les primeres de canvi. Però la intel·ligència humana també té l’opció conscient i pensada de transformar la realitat pervertint a l’evidència.

Qualsevol de nosaltres utilitzem lleugerament la paraula “evidència” com a sinònim de la veritat absoluta sense tenir en compte que a aquesta s’hi hauria d’arribar sempre a través d’una suma de “petites” evidències trobades a partir d’un procés altament contrastat, reflexiu i exigent. Cal, però, voler fer aquest camí profund i complex, i sobretot acceptar-lo, ja que potser ens conclourà unes idees diferents a les inicials. La lluita de la raó ha d’estar construïda amb desfici i voluntat ja que les creences que construirem esdevindran sòlides, potents i argumentades amb raons inqüestionables i indestructibles per la seva essència i puresa de la metodologia emprada.

Malauradament, però, molts sers humans sovint utilitzen perversament la paraula. A l’evidència, li tallen les ales i li donen una capa de pintura, disfressant-la d’una pallassa que a més de patètica és maquiavèl·lica, profundament injusta i inaguantable. Aquestes tipus d’evidències manipulades i emparades sota la bandera de la veritat generen ideologies irreals les quals sempre són font de conflictes, doncs s’enfronten inevitablement, més d’hora que tard, amb l’evidència real.

Hi ha molt poques coses que són evidents a simple vista, la resta tenen escales de complexitat que pugen i pugen segons els temes. Tan sols un sopar d’amics pot destapar la discrepància de les ideologies que tots portem a dins i que tossudament no ens volem desprendre. L’orgull, la rigidesa i la manca de voluntat de revisió -altrament dit autocrítica- dels nostres pensaments, ens porten a tensions i conflictes. La majoria d’aquests no hi serien si tots respectéssim el significat del mot i acceptéssim que només existeix una única metodologia de recerca d’informació contrastada, diversa i objectiva, per arribar a aconseguir la veritat.

Els psicòlegs clínics ens esforcem en el nostre dia a dia a ajudar intentar canviar els conceptes “evidents” de les persones que ens consulten. Creences rígides que les han portat a tenir tristesa, ansietat, amargor, ressentiment, sentiments de soledat i buidor, problemes de convivència i sexualitat… Nosaltres som els guies del meravellós viatge que transcorre com si fos un riu: brau al seu origen per la força de la convicció personal però que poc a poc s’apaivaga i es tranquil·litza per la força de la raó i de la discussió interna, tranquil·litzant i retornant la serenor per aconseguir finalment l’ànim de la persona.

Ai!, evidència! Tu ets el gran desig de tots els mortals que cerquem desesperadament la raó i la veritat per esdevenir persones grates i justes. Tu ets el principi i la fi de tot. Amb tu, ben trobada, serem sempre lliures de la ignorància i de la consegüent manipulació. O no és evident que l’home ve de la patata?

Roger Puigdecanet
Psicòleg i psicoterapeuta del centre de psicologia, assessorament personal i salut Psigma