Cat / Esp

Els problemes sexuals masculins: Cos vs Ment

Freqüentment, els homes amb dificultats de tipus sexual que acudeixen a la consulta, dubten entre si el seu problema és degut a un mal funcionament del seu organisme o bé es tracta d’un “problema mental”.

Ja puc avançar que en la gran majoria dels casos, els problemes sexuals es poden tractar des de la psicoteràpia i solen presentar un bon pronòstic, com per exemple en problemes d’ejaculació precoç, d’impotència o d’ejaculació retardada. De totes maneres és recomanable visitar un especialista, en aquests casos un uròleg/a o un andròleg/a, per a descartar la possibilitat de que les dificultats les estigui causant un mal funcionament de l’organisme.

Frustració

Podem sospitar de que es tracta d’un problema mental quant:

  • El problema apareix en un moment donat de la nostra vida. És a dir, que aquest no ha estat sempre present i que ha aparegut de cop i volta o de forma gradual.

  • El problema es presenta en situacions concretes i no de forma general. Per exemple, pot ser que no tinguem problemes d’erecció en la masturbació i en canvi sí en les relacions sexuals amb la parella.

  • Hem patit una experiència traumàtica en el passat. Per exemple, una situació que ens ha provocat molt malestar com podria ser el cas d’un abús sexual.

  • Hem experimentat en el passat o en el present nivells alts d’estrès o d’ansietat. Ja sigui directament relacionada amb la situació sexual o també deguda a altres problemes com per exemple problemes de parella,  familiars, de feina, etc.

El problemes sexuals, sovint provoquen que entrem en un cercle viciós del qual és difícil sortir-ne. Quan tenim una mala experiència ens podem sentir frustrats i/o decebuts o enfadats amb nosaltres mateixos, això fa que afrontem la pròxima relació sexual amb por i/o nerviosisme, anticipant el fracàs. Aquests pensaments i aquest nerviosisme bloquegen la resposta sexual i com a resultat és molt probable que es repeteixi la mala experiència.

Cercle viciós

Si aquest cercle viciós es va repetint en el temps, fa que s’enforteixi i en conseqüència cada vegada costa més de trencar. L’encadenament de fracassos pot fer que augmenti la insatisfacció en la parella i que baixi l’autoestima en l’home fins al punt de perdre el desig sexual. Les tensions que pot generar aquesta problemàtica en la parella a la llarga pot inclús provocar la ruptura de la relació. Vull insistir, però, que en la majoria de casos es pot revertir el problema mitjançant la psicoteràpia.

El sexe és un dels plaers de la vida que val la pena de cuidar i com més aviat tractem els problemes sexuals, més probabilitats tindrem d’aconseguir un resultat satisfactori.

Plaer de la vida