Cat / Esp

Fibromialgia o Síndrome Fatiga Crònica (SFC)

fibromialgia+puntos2

La fibromialgia és un trastorn que causa dolors musculars o cansament. Relacionada amb els problemes del son, mals de cap, períodes menstruals dolorosos, depresió i ansietat, falta de memòria o dificultat per concentrar-se, rigidesa matinal o sensació d’adormiment dels peus i de les mans.

Les causes d’aquest trastorn poden ser degudes a un trauma físic (accident), trauma psíquic (pèrdua d’un ser estimat), estrés prolongat, persona ansiosa o sensible, factors ambientals (productes químics) o excés d’esport. Es relacionen també el virus de Epstein-Barr (VEB) o el virus de l’herpes humà tipus 6 (HHV-6) i problemes del sistema inmunitari.

El diagnòstic de la fibromialgia o síndrome de la fatiga crònica es realitza mitjançant un examen físic per observar els diferents punts del cos on al presionar, la persona afectada, ho percep com a dolor. A més, a més, la realització de radiografies i anàlisis de sang per assegurar una normalitat en els resultats d’aquests i descartar altres patologies.

Actualment, es segueixen tractaments farmacològics per millorar els símptomes de les persones afectades com analgèsics, antidepressius i antiinflamatoris. Conjuntament es porten a terme teràpies com la fisioteràpia, acupuntura, ioga, meditació, mesoteràpia, etc. Però, es té en compte l’alimentació en la fibromialgia o fatiga crònica?

Imagen 1. Alimentos no recomendados en el SFC que provocan inflamación y dolor aumentando los síntomas (rojo). Alimentos recomendados en la SFC que a favorecen los síntomas (verde).

skemajj

Imatge 1. Aliments no recomenats en el SFC que provoquen inflamació i dolor augmentant els símptomes (vermell). Aliments recomenats en el SFC que afavoreixen els símptomes (verd).

PAUTES D’ALIMENTACIÓ SÍNDROME DE FATIGA CRÒNICA-FIBROMIALGIA (SFC)

L’objetiu principal és augmentar la inmunitat, incrementar la secreció de serotonina i millorar l’estat dels músculs en els pacients de SFC.

Es recomana seguir les següents pautes d’alimentació:

  1. Planificació setmanal per facilitar la compra, cuina fàcil i realització de 5 àpats al dia.
  2. Ingredients bàsics: verdures, fruites, patata, llegums i peix cada dia.
  3. Activitat física diària, suau i moderada. Recomenable exercici aeròbic: caminar, bicicleta, natació, gimnàs d’aigua calenta.Estiraments per a millorar la forma física i el dolor.
  4. Ingesta diària d’aigua com a beguda principal evitant el consum d’ alcohol, inclós el consum moderat de vi i cervesa.
  5. Alimentació basificant, consumir diariament una ració voluminosa de verdures i hortalisses (acompanyar una part en cru en cada àpat o mínim una vegada al dia). Evitar aliments acidificants como els d’ origen animal, cafè i té.
  6. Consum diari de cereals, fècules i derivats (arròs, patates, pa, pasta). Reduir els cereals refinats, acompanyar d’hidrats de carboni complexes els àpats.
  7. Consum moderat de làctics, preferiblement desnatats i sense sucre.
  8. Consum moderat de proteïnes animals. Potenciar el peix, ou, fruits secs, llavors i llegums (ració voluminosa d’aquests tres últims). Reduir el consum de carn, sobretot de la carn vermella un cop a la setmana.
  9. Cuinar amb oli d’ oliva verge, millor en cru.
  10. Evitar grasses saturades i riques en colesterol com els embotits; Evitar productes ensucrats i dolços.

ALIMENTS ADEQUATS PER EVITAR EL CANSAMENT

– Antioxidants:

  • Vitamina C, A y E
  • Seleni
  • Zinc

– Magnesi, Calci i potassi

– Vitamina D

– W3(antiinflamatori) y W6

– Serotonina à Triptòfan

– Vitamines grup B

– Hidrats de carboni complexes

– Fibra

– Lisina i Arginina (rigidesa i tensió muscular)

ALIMENTS NO ADEQUATS PER EVITAR EL CANSAMENT

– Alcohol

– Cafeïna: Excepte el mate.

– Hidrats de carboni simples: sucres, flam, nata, brioxeria, refrescos, caramels, gelats, etc.

– Restricció dels Hidrats de Carboni (acidifiquen l’organisme).

En resum, a part de seguir una bona alimentació per prevenir la SFC o disminuir els símptomes, les persones afectades haurien de realitzar activitat física, assegurar un bon estat del son, apendre a controlar l’estrés i les seves emocions, així com, comunicar-se amb el seu entorn.

Autora: Dietista-Nutricionista Judit Comalada