Cat / Esp

Fuetada Cervical

Bon dia psigmer@s!

Avui us volem parlar sobre la fuetada cervical. Normalment es produeix com a conseqüència d’un impacte brusc a gran velocitat provocat, primer, per una hiperflexió de la columna cervical per després provocar una hiperextensió de la mateixa degut a l’efecte rebot (accident de trànsit quan un cotxe ens impacta per darrere). Aquest fet provoca una rectificació de la zona cervical.

latigazo-cervical-accidentes-de-trafico-la0

Moltes vegades, una vegada la persona ha estat atesa pel metge, aquest li pauta un collarí cervical durant uns dies i repòs relatiu. Aquesta és només la primera part del tractament, però per desgràcia, la majoria de les vegades només existeix aquesta part i aquí s’acaba la recuperació d’aquella persona. Lògicament, és normal que la persona al cap d’uns dies o setmanes continuï amb molèsties a la zona cervical o, fins i tot, li apareguin amb major freqüència episodis de mals de cap.

En la zona cervical trobem musculatura profunda (estabilitzadora) i musculatura superficial (mobilitzadora). Degut al brusc impacte es produeix una desprogramació d’aquesta musculatura i hi ha una sèrie de músculs que treballen més del normal, en canvi altres músculs treballen menys del normal. Aquesta alteració a l’hora d’activar els músculs pot provocar símptomes com mals de cap, marejos, nàusees, entre d’altres. Per aquest motiu, és necessari anar a un centre de fisioteràpia per realitzar una bona recuperació d’aquesta fuetada cervical.

Fuetada cervical

S’ha de destacar que la cintura escapular i l’espatlla estan directament relacionats amb les cervicals, motiu pel qual, en la nostra pauta de tractament també inclourem exercicis d’aquestes zones. A més, no s’ha d’oblidar que la columna protegeix el sistema nerviós, que davant un impacte brusc com del que estem parlant, patirà una agressió que pot donar lloc a inflamació o edema, així com un dèficit de mobilitat, afectant així la seva funció i podent aparèixer alteracions de la mobilitat, de la sensibilitat i dolor en aquesta regió.

En la recuperació, com a fisioterapeutes li ensenyarem al pacient a:

 • Buscar la zona neutra cervical: Mitjançant un esfingomanòmetre realitzarem el moviment facilitant-lo també amb el seguiment dels ulls.

 • Ensenyarem una sèrie d’exercicis per tonificar els músculs estabilitzadors (profunds).

 • Treball neurodinàmic: consisteix en la mobilització o estirament del sistema nerviós per disminuir la inflamació i restaurar la mobilitat, recuperant així el correcte funcionament de les seves funcions.

 • Treballarem la musculatura escapular: trapezi inferior, romboide, serrat anterior.

 • Teràpia manual: per eliminar les contractures dels músculs hiperprogramats i també per flexibilitzar la columna cervical.

Hem ressaltat la importància d’una bona recuperació ja que si no es soluciona el problema, la persona pot acabar amb dolor cervical crònic. Aquí us deixem algunes dades objectives que s’han pogut demostrar mitjançant estudis que apareixen en el dolor cervical crònic:

 • Afectació de les senyals propioceptives del cap (percepció més inexacte de la posició del cap).

 • Disminució de l’equilibri quan la persona està de peu.

 • En la ressonància magnètica, es pot observar atròfia i infiltració de grassa dels músculs extensors cervicals.

 • Canvis de fibres musculars: de fibres lentes (tipus I) a fibres ràpides (tipus II-C).

 • Major fatigabilitat, menys força i resistència de la musculatura cervical.

 • Pèrdua del control postural dels músculs escapulars.

Espero que us sigui útil aquesta informació i si teniu qualsevol dubte sobre el tema només ens ho heu de comentar. Estem a la vostra disposició.

David Boatella Cortina, fisioterapeuta a Psigma Vic.

davidboatella@psigma.cat