Cat / Esp

Jocs preliminars o joc eròtic?*

La paraula “preliminar” significa que precedeix i prepara l’objecte principal. Si parlem de sexualitat, quin és aquest objecte principal? Malauradament, avui en dia la resposta més habitual encara està centrada en el coit, de manera que el joc sexual passa a convertir-se merament en això: un preliminar, d’uns pocs minuts de durada per tal de preparar el cos –els genitals- per assolir l’objectiu de la penetració. La importància del joc de l’erotisme i la seducció en les relacions sexuals és innegable, però la pregunta és: realment ho podem reduir a un joc previ, de temps limitat i entès com un preparatori? O hauríem de parlar d’un continu?

Avui en dia encara arrosseguem diverses creences limitadores que ens ha deixat l’herència de la societat patriarcal, de manera que es continuen utilitzant unitats de mesura de la sexualitat com a prioritàries i exclusives: el coit i l’orgasme continuen sent l’objectiu, el que sovint comporta gran ansietat d’execució per part dels homes i gran frustració en les dones per no gaudir plenament en aquest tipus de pràctica sexual. Dins d’aquest model de sexualitat, apareixen els tan anomenats “jocs preliminars”, preliminars a la penetració.

És important reflexionar i superar aquestes creences i actituds per tal de poder-nos brindar l’oportunitat de comprendre les relacions sexuals com un joc eròtic continu, amb l’únic objectiu de gaudir de l’experiència; com si cada relació íntima es tractés d’un menú degustació, on provar amb curiositat, imaginació i afecte cada plat, cada part del cos, cuinant plats diferents, de manera diferent i, sobretot, deixant de concebre el coit com el plat principal de cada dia.

Tots nosaltres tenim el dret a responsabilitzar-nos de la nostra sexualitat i d’escollir com desitgem que siguin les nostres relacions sexuals. Aquesta nova visió ens permetrà  ampliar el ventall d’oportunitats dirigides a assolir la nostra autonomia sexual:

  • Plantejar-nos el tipus de sexualitat que desitgem,
  • reanimar la creativitat i fugir de la rutina,
  • recuperar el sentit de l’humor,
  • conèixer  més a l’altre i a nosaltres mateixos,
  • expressar allò que ens agrada,
  • seduir i seduir-nos,
  • donar i rebre plaer mútuament utilitzant tots els sentits (la vista al desvestir-nos, el tacte al fer un massatge per tot el cos, l’oïda al explicar una fantasia…),
  • minvar la pressió d’execució i
  • promoure l’apropament i obertura emocional dins la parella.

Jocs preliminars o joc eròtic? El que simplement pot semblar un joc de paraules, es pot convertir en un gran canvi en la nostra concepció de la sexualitat. Continuant adoptant la primera postura ens limitem a un objectiu, un temps i una pràctica sexual concreta i esperada, i sovint no del tot satisfactòria. Concebre com a vàlid el joc eròtic com un continu, ens regala l’oportunitat de jugar, crear, experimentar i conèixer allò que realment ens fa sentir intimitat i plaer, interioritzant i sentint la relació existent entre el cos, la ment i l’emoció.

 

Carla Piqué

Psicòloga i psicoterapeuta sexual i de parella

*Article resumit