Bon dia!
El dolor menstrual o dismenorrea és un trastorn caracteritzat per la presència de dolor generalitzat dies abans o durant l’inici del cicle menstrual. Actualment, està molt present en la dona en edat fèrtil. Podem discernir entre dos grans tipus de dismenorrea: una primària i una secundària.
La més comuna, la que anomenem com a dismenorrea primària, amb una incidència d’entre un 30-50% de les dones, apareix entre els 17 (entre els 6 i 12 mesos posterior a la menarquia) i els 25 anys, tendint a perdurar durant tota l’etapa fèrtil. Acostuma a disminuir amb l’edat, en la iniciació sexual o bé al tenir fills. No és secundària a patologies.
Amb una incidència menor, la dismenorrea secundària apareix en una edat més avançada, a partir dels 25-30 anys. És secundària a la patologia de pelvis o bé altres estructures en disfunció. En són exemple l’endometriosi, fibromes uterins, els quists ovàrics, diferents formes de càncer, o bé l’ús de dispositius intrauterins (DIU).
És del tot cert que en consulta de fisioteràpia/osteopatia moltes persones presenten dolors que apareixen o es veuen augmentats durant els dies previs a l’inici del cicle menstrual. No és casual. Aquesta concordança és important de cara a trobar-ne la causa i, a l’hora, plantejar uns objectius d’abordatge terapèutic el més eficients possibles.
La clínica més habitual de la dismenorrea és la presència de dolor lumbopèlvic i/o cervical coexistint en el procés de la menstruació. Però no només es troben manifestacions en l’aparell locomotor. Son comuns les alteracions funcionals: canvis en les funcions digestives, urològiques o ginecològiques; així com cefàlees de diverses formes d’instauració.
L’Osteopatia facilita eines al propi cos per a regular aquestes alteracions. Tenint en compte els seus principis, amb el coneixement de l’anatomia i la fisiologia humana, l’abordatge es realitza tenint en compte la globalitat de la persona. Ens permet fer un enfoc integral de la vessant més estructural com de la vessant més orgànica i funcional. Cal recordar que no és cert allò de que a més informació se li doni al cos, més ràpida serà la recuperació d’aquest. S’han de fer les intervencions adequades que permetin al cos trobar els mecanismes innats que el condueixin a l’autocuració.
Tenint en compte que la menstruació no ha de ser dolorosa, en casos on aquest si hi és present, acompanyat d’alteracions ja esmentades, l’objectiu final serà la completa harmonia entre les diferents estructures que intervenen en el cicle menstrual com a procés natural, centrant-nos tant en l’aspecte estructural com en el visceral i hormonal. Només així, es podrà abordar globalment, aconseguint uns resultats satisfactoris.
Marc Blázquez Silva, Fisioterapeuta i osteòpata Col.7173 a PSIGMA BARCELONA
marcblazquez@psigma.cat