Cat / Esp

La hipnosi clínica en psicoteràpia

Avui us vull parlar de la teràpia psicològica amb hipnosi, sobretot com ho treballo i el que es pot aconseguir a través d’aquesta tècnica.

Normalment amb la hipnosi facilitem que la teràpia sigui més efectiva i ràpida, aconseguint canvis significatius. Jo personalment no aplico la hipnosi sola, sempre l’aplico en el context d’una teràpia estructurada i amb una finalitat determinada.

La hipnosi és una gran desconeguda, i pateix molt de la distorsió que s’ha fet d’ella a través del cine, la fantasia popular i les persones que la utilitzen per l’espectacle. Hi ha molts mites sobre la hipnosi totalment falsos, com que la persona pot quedar hipnotitzada i no despertar, que fa coses en contra de la seva voluntat o no recorda res del que ha passat sota hipnosi.

La por associada a allò que és desconegut és molt normal , un dels passos principals per iniciar aquest tipus de teràpia hipnòtica és tranquil•litzar i explicar a la persona que estarà conscient, que en qualsevol moment pot sortir de la hipnosi, per tant controla el que està passant, que no pot fer absolutament res que no vulgui fer i ha de confiar en la persona amb la que realitzarà la hipnosi i deixar-se portar.

La hipnosi és un estat d’atenció elevada, on ens centrem totalment en una situació-activitat i tot al voltant s’esvaeix, només existeix allò, amb una consciència plena i una sensació molt viva.

El treball amb hipnosi és molt agradable i creatiu, la persona que ha de ser hipnotitzada s’estira o s’asseu en una posició còmode i rep les directrius de l’hipnotitzador, que el guia i condueix a través de la inducció hipnòtica, que es pot fer amb suggestions de relaxació, d’atenció, d’evocació de records, de percepció sensorial i d’imaginació de paisatges o llocs.

Quan el subjecte està molt receptiu es passa a una segona fase de treball a partir de les suggestions que siguin necessàries per aquella persona en funció del seu problema, les més normals són suggestions de canvis a nivell fisiològic com l’estimulació del sistema endocrí o del sistema immunològic, canvis a nivell de la percepció del dolor, de la temperatura, de les sensacions, canvis a nivell conductual com deixar de fumar o en la conducta alimentària. Augment de la creativitat ,dels recursos i les fortaleses a través de la utilització d’ imatges i experiències personals d’una manera imprevista. Reconstrucció d’experiències, a través de visualitzar-les i reviure-les d’una manera més sana i constructiva, per integrar-les d’una manera més positiva. Superació d’idees irracionals i de falses creences auto imposades.

Per exemple, amb una persona que té molt mal de cap, podem suggerir que visualitzi el seu dolor com si fos una tempesta, amb llamps i trons i un color molt negre, que ho visqui vívidament, amb totes les sensacions possibles i poc a poc anar canviant aquesta tempesta, els colors, les sensacions i suggerir que va calmant-se la pluja, que va disminuït el soroll, que el color del cel és més blavós, fins a tenir un paisatge calmat, tranquil i bonic, on desapareix el dolor.

Amb una persona que té por o fòbia a conduir podem fer que s’imagini calmada i tranquil•la, amb seguretat i confiança, veient-se conduint per una carretera molt agradable, d’una manera còmode i segura i que reprodueixi aquestes sensacions de benestar sempre que vulgui.

El poder de la hipnosi radica en poder canviar les sensacions o emocions que tenim vinculades a situacions o problemes, quan tenim una experiència correctiva en imaginació és com si ho visquéssim de veritat, el cos ho percep de la mateixa manera i crea una sensació de realitat i seguretat total.

Anna Perelló Costa
Psicòloga col•legiada nº15140
Diploma de postgrau en Hipnosi Clínica a la Universitat de Barcelona.