Cat / Esp

No tinc ganes de sexe, per què em passa això? La manca de desig sexual femení

En aquesta societat hi ha una tendència a fer bromes sobre la manca de desig sexual en la dona i són moltes les pacients que venen a teràpia perquè no tenen libido. Moltes se senten avergonyides per no poder “complir” però moltes vegades s’obliden que el sexe també és un benefici per a elles mateixes.

Avui redacto aquest article per tal que moltes de vosaltres si no teniu desig sexual, podeu comprendre-us millor. Evidentment el següent pas és demanar ajuda professional per poder resoldre’l.

falta deseo

Quines són les principals causes del desig sexual inhibit?

– Sobrecàrrega d’estrès: Moltes vegades les dones tenim milers de coses en les quals pensar; portar la feina bé i amb qualitat, les tasques domèstiques, cuidar dels fills en el cas de tenir-los, treure un temps per les aficions i cuidar-se d’una mateixa, dedicar temps als amics i família, i evidentment, treure un espai per a la parella. Tot això és una gran font d’estrès i frustració, ja que no es poden fer tantes coses alhora. El resultat és ansietat que comporta mal humor i poques ganes de fer coses. Com a conseqüència, el sexe acostuma a veure’s afectat degut a l’esgotament físic i mental que suposa el dia a dia.

– Problemes psicològics: De vegades la manca de desig es relaciona amb problemes psicològics com l’apatia o el baix estat d’ànim, la pèrdua d’un ésser estimat, trastorns de la imatge corporal, baixa autoestima o altres trastorns. Quan un no se sent bé amb un mateix, la seva ment vola a preocupacions i rumiacions, amb la qual cosa és habitual la pèrdua de desig sexual, ja que passa a un segon plànol a la vida de la persona.

– Problemes de parella: Una altra causa habitual de la manca de desig sexual femení són els problemes en la relació de parella. Quan la relació va malament, hi ha moltes discussions o simplement la relació de parella és avorrida, estar amb l’altre es tradueix en una obligació o en costum. Tot plegat comporta apatia i per tant, la manca de desig sexual és habitual.

– Diferències de ritmes sexuals: A vegades la relació de parella va bé però l’altre té més desig sexual que tu. Llavors ets sents pressionada a tenir trobades sexuals o se’t retreu la manca d’iniciativa. Aquestes discussions entorn al sexe fan que les trobades amb la parella esdevinguin experiències negatives i per tant, s’incrementa la manca de desig.

– Manca de plaer en les relacions sexuals: Tot i que cada cop està canviant més aquest aspecte, encara continua essent un assumpte pendent la manca de plaer en la dona, no perquè aquesta no pugui aconseguir-lo, sinó perquè moltes vegades a les trobades sexuals la dona o bé es dedica a donar plaer a l’altra i no es dóna dret a ella mateixa o hi ha una manca de comunicació en el que ella necessita.

– Abusos sexuals o experiències traumàtiques amb el sexe: No ens hem d’oblidar que si relacionem sexe amb una experiència negativa, evidentment les ganes de tenir sexe es redueixen o s’eliminen per complet. Casos d’abusos sexuals o violacions són exemples evidents.  Aquí també podem afegir experiències doloroses al sexe tot i que no hagin sigut traumàtiques però simplement fan que la persona no se senti còmoda amb el sexe o ho visqui com una cosa desagradable.

Si alguna de vosaltres se sent identificada amb alguna d’aquestes causes, és hora d’intentar solucionar-ho. Demana ajuda i intenta resoldre aquest problema.

Encarni Muñoz Silva

Psicòloga sanitària 16918