Cat / Esp

Sindrome de la cintilla iliotibial o Síndrome del genoll del corredor

Hola psigmer@s,

L’entrada d’avui la dedicarem a la fisioteràpia d’una patologia molt recurrent en corredors de fons i en ciclistes: la síndrome de la cintilla iliotibial.

Aquesta patologia es presenta com un dolor agut en la cara externa del genoll i s’associa amb l’acció de doblegar i estirar la cama. A la fisioteràpia la cintilla iliotibial és una prolongació fibrosa del múscul tensor de la fàscia lata, i durant el moviment de flexió i extensió de genoll salta per sobre el còndil femoral (el relleu ossi de la part lateral del nostre genoll). Aquest desplaçament antero-posterior es produeix al voltant dels 30º i quan existeix una tensió excessiva en la cintilla és quan es reprodueix el dolor.

De forma errònia es tendeix a pensar que aquest múscul solament s’insereix en la tíbia però també té expansions cap a moltes altres estructures (còndil femoral, ròtula, càpsula articular del genoll, septe intermuscular entre quàdriceps i isquiotibials i especialment entre bíceps femoral i vast lateral). Hem volgut aclarir aquest fet, ja que és de rellevant importància a l’hora de la valoració i la posterior planificació del tractament.

En la literatura existeixen discrepàncies sobre les causes d’aquest problema, però la majoria d’autors afirmen que les possibles causes podrien ser la fricció de la cintilla iliotibial contra el còndil femoral, la feblesa dels abductors de maluc (el que produeix una sobre funció del múscul tensor de la fàscia lata), la compressió i inflamació del teixit adipós que es troba just per sota de la cintilla iliotibial (la funció de la qual és disminuir el frec), una major abducció del maluc i un major grau de rotació interna del genoll. A més de valorar tots aquests punts, també cal realitzar una exploració global de tot el cos i l’extremitat.

Els principals factors de risc que trobem són un augment de la càrrega d’entrenament de forma no progressiva, córrer sempre en la mateixa direcció (girant sempre sobre el mateix genoll), mala planificació de l’entrenament, augment del temps de trepitjada i la carrera en pendent descendent. A més, també hem de tenir en compte les variants anatòmiques (singularitats) de cada persona com el genu var, les torsions tibials, el peu pronat, entre altres.

Fisioteràpia a Vic

Estudiem les lesions de forma personalitzada i planifiquem el tractament més adequat per a cada client. Tenin en compte que cada persona parteix d’una base diferent tant física, com emocional i de comportament. La fisioteràpia desenvolupa un ampli ventall de tècniques, les quals ajuden a reequilibrar el cos per tal de que siguis capaç de recuperar el teu estat de salut el més aviat possible.

Així doncs, pel que es refereix al tractament, és una patologia que respon molt bé al tractament conservador. Abans d’iniciar el tractament és molt important explicar-li a la persona en què consisteix la patologia i aclarir-li qualsevol dubte que pugui tenir. En fases inicials el nostre objectiu serà disminuir el dolor i la tensió en la banda iliotibial. Tot això ho farem mitjançant l’aplicació de gel i disminució de l’activitat física. A continuació, tenint en compte els diferents llocs on s’insereix el múscul, relaxarem i elastificarem totes les estructures que puguin estar tibants mitjançant la teràpia miofascial o el massatge descontracturant. Els músculs que normalment estan més afectats, a banda de la pròpia cintilla, són el vast lateral i el gluti mitjà. A més, aquests músculs són molt susceptibles a tenir “punts gallet”. Serà molt interessant també realitzar mobilitzacions de l’articulació de genoll, alliberant el moviment de la ròtula i flexibilitzant l’articulació tibio-peronea proximal.

Una vegada alliberades totes aquestes estructures, pautarem a la persona que vagi incrementant de forma progressiva l’activitat física evitant al principi els desnivells. Durant aquesta fase serà interessant realitzar una pauta d’estiraments dels músculs que ens puguin tensar la cintilla iliotibial, així com exercicis tonificants per a la musculatura més feble (sobretot la zona glútia i el seu equilibri amb els adductors), prevenint així la sobreutilització del tensor de la fàscia lata. 

Volem ajudar-te a mantenir i millorar la teva condició física, oferint un servei de fisioteràpia totalment personalitzat per tal de que et puguis readaptar a l’activitat física amb èxit, juntament amb una planificació de programes preventius de salut. Estem orgullosos de la nostra feina, la fisioteràpia t’ajuda a recuperar l’estat òptim de la salut.

Esperem que us hagi agradat la nostra reflexió i també esperem els vostres comentaris. Estem a la vostra disposició per a qualsevol dubte.

David Boatella Cortina, fisioterapeuta a Psigma Vic.

davidboatella@psigma.cat