Cat / Esp

10 coses que pots fer per a potenciar l’autoestima en un procés de recerca de feina

autoestima

L’autoestima és la valoració i percepció que tenim de nosaltres mateixos.

Mantenir un bon grau d’autoestima és clau per mantenir la confiança i ser *perseverantes amb els objectius que ens proposem al llarg de la vida, i en un procés de cerca d’ocupació encara ho és molt més.

Alguns dels pensaments que sorgeixen i que són enemics d’una autoestima sana, són pensaments distorsionants de la realitat, catastrofistes i generalitzadors, elaborant un diàleg interior amb frases del tipus: “amb la crisi que hi ha em serà impossible trobar treball”, “amb l’edat que tinc, no aconseguiré mai més una feina”, “no aconseguiré cap entrevista perquè hi ha moltes persones millors que jo”, “ara ja no és com abans, necessites saber de tot,ha canviat tant, jo no valc per a això”. 

10 coses que pots fer per potenciar l’autoestima en un procés de recerca de feina.

1. Canviar l’objectiu i centrar l’energia i temps a allò que depèn de nosaltres
: passar de la frase “haig de trobar un treball” a la frase “vull aconseguir el màxim d’entrevistes possibles”. Aquest és un punt clau, i encara més en el context actual. Si ens centrem en la primera, hi ha moltes coses que no depenen d’un mateix (molts candidats, poques ofertes, valors del seleccionador, salaris baixos, etc). En canvi, si ens centrem en la segona, aquí tenim un marge major d’actuació, i probablement podrem preparar-nos millor en molts aspectes. 

2. Reformular els pensaments i el llenguatge en termes positius i pràctics. Ser positius no ens assegurarà un treball ni més entrevistes, ser negatius tampoc ens garanteix res. Per tant, per què no provar amb pensaments i llenguatge més positiu?

3. Identificar els frens i transformar-los en positiu. Analitzar les fortaleses i les febleses, per actuar en conseqüència i/o preparar arguments sòlids.

4. Formar-nos en els obstacles que detectem ens frenen a aconseguir una feina. I fer-ho en paral·lel a la recerca de feina. Si és l’anglès, buscar fórmules innovadores i gratuïtes (afortunadament, al món actual, hi ha moltes més opcions que anar a una acadèmia). Si és un altre aspecte, buscar fórmules o ajuda / assessorament a persones properes.

5. No comparar-nos amb els altres de forma negativa. Si ho fem, que serveixi per inspirar-nos, per veure què ha fet l’altra persona per aconseguir el que volem aconseguir, no per queixar-nos o sentir-nos malament (és un pensament inútil que no ens serveix de res). Els altres candidats no són millors que tu, en qualsevol cas, són diferents, i si arribes a l’entrevista, pots demostrar la teva vàlua, independentment del que consti en el teu perfil (com a experiència o formació).

6. Fer voluntariat. És una forma d’estar actiu, de relacionar-te amb altres persones, que et coneguin i puguin donar referències més endavant, d’aprendre, i sobretot, de donar el millor de tu i sentir-te útil. És una de les millors vitamines per l’autoestima.

7. Potenciar i crear xarxa de contactes (el famós “networking”). El fet de relacionar-nos amb noves persones, ens amplia possibilitats i oportunitats, a més d’aportar-nos noves experiències.

8. Viure els “no” com un aprenentatge, més que com un fracàs. Recopilar preguntes que ens han fet en una entrevista, preparar un guió de possibles preguntes per a futures entrevistes, de forma sistemàtica, t’ajudarà a estar més preparat/a, a sentir-te amb major seguretat i a entrar a les següents entrevistes amb major confiança.

9. No culpabilitzar-nos ni culpabilitzar als altres. Fer-ho, pot servir per descarregar la ràbia o intensificar el malestar. En qualsevol cas, és millor intentar canalitzar la queixa / protesta a través d’organitzacions o associacions civils per exercir pressió i exigir canvis socials i econòmics. És a dir, centrant l’energia de nou, en allò que depèn de nosaltres, i actuant en conseqüència.

10. Practicar hàbits saludables. Físics i mentals. Fer exercici físic de forma regular (caminar, córrer, passejar) eleva el nivell de serotonina en el cervell, i alimenta de forma automàtica i natural nostra autoestima, fent-nos sentir millor. D’altra banda, diversos estudis científics corroboren que entrenar els pensaments positius és un hàbit saludable per al cervell.

En un procés de recerca de feina, i en un món tan canviant com l’actual, és més clau que mai, identificar, preparar i confiar en les nostres capacitats i habilitats, és a dir, tenir un bon auto-coneixement de com som.  

Escrit per Roser Claramunt, psicòloga coach i formadora, per a Psigma.