Cat / Esp

El cervell addicte

Des d’àrea de tractament d’addiccions de PSIGMA us presentem aquest vídeo produït per els col·legues de la Universidad de Navarra. Un vídeo molt interessant i molt ben documentat i expressat en clau divulgativa.

Es tracta d’una explicació senzilla, des de la psiconeurologia, per entendre com es produeix un aprenentatge amb recompensa en el nostre cervell i com les drogues (legals o il·legals) i els comportaments (jocs, mòbils, compres…) poden apropiar-se del circuit de recompensa i crear una addicció.

Marijuana_joint

Podeu veure el vídeo en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=uLJVlNdluDw

Des de PSIGMA, treballem amb dos pilars fonamentals: La prevenció i el tractament. La majoria d’addiccions s’inicien en l’adolescència, en un cervell encara immadur, que s’està desenvolupant i on té una gran incidència el consum de substàncies i certs comportaments que produeixen plaer. Tenint en compte la societat nanotecnològica en la que vivim, em de difondre coneixement de qualitat sobre el consum de drogues i els comportaments. A tots ens atrau el risc, l’aventura i la curiositat, en major o menor mesura segons la personalitat i també segons el moment de la nostra vida. Llavors, ajudem als nostres nois i noies a aprendre el GUST PER LA VIDA i desenvolupar una PERSONALITAT SANA. Actualment, tenim els coneixements i les eines per a fer-ho. Dues fortaleses que són la prevenció més eficaç i a llarga durada per no caure en les addiccions i caminar per la vida amb sentit i joia.

Per altra banda, el tractament de l’addicció. Des de PSIGMA, considerem el l’addicció com una malaltia però també com un símptoma, la droga o el comportament és un recurs utilitzat per la persona per superar crisis, tapar malestars o carències. La fórmula que escollim, l’hem aprés i per tant, entendre com s’ha generat el consum i perquè el mantenim ens dóna eines per treballar en la deshabituació i rehabilitació. No es tracta només de força de voluntat, el procés és complex perquè hi ha implicats canvis neurològics però també complicacions socials, econòmiques, laborals, legals, familiars, etc. Per aquest motiu, important no deixar passar el temps, fer una consulta pot donar-nos una imatge de escàner que estem fent amb el nostre cervell i un mapa de que estem fent amb el nostre entorn. Amb la informació necessària cadascú pot decidir quins hàbits i quin estil de vida vol portar.

A Psigma, creiem en l’aprenentatge i en el desaprenentatge, creiem en el canvi i creiem que sempre ho pots fer… PER VIURE MILLOR!

Raquel Ariza.

Psicòloga especialista en addiccions i Antropòloga mèdica.