Cat / Esp

La lesió muscular d’Ousmane Dembélé

En aquesta ocasió us volem parlar d’un tema d’actualitat, la lesió del jove jugador francès, Ousmane Dembélé. El diagnòstic és que es va produir un trencament del tendó proximal del múscul bíceps femoral de la cama esquerra. Quines penseu que són les causes de la seva lesió? Només és el tema muscular? Anem a analitzar-ho amb més profunditat.

Tot just estava entrant en la dinàmica de l’equip, adquirint tota una sèrie de mecanismes i sistemes que són necessaris per poder jugar en el Barça, resulta que el primer partit que debuta com a titular en l’equip, al cap de 25 minuts ha de ser substituït. Per què? En qualsevol esport i activitat que realitzem en la nostra vida, el cos i la ment són indissociables, malgrat encara hi hagi persones que no acceptin aquest fet.

A nivell físic, anem a valorar quines poden ser les hipotètiques causes que hagin facilitat aquesta lesió:

  1. En primer lloc, un factor extern al jugador, l’estat del terreny de joc. No és la primera vegada ni l’última que equips que s’enfronten al F.C.Barcelona deixen l’herba alta i no la reguen per impedir que la circulació de pilota sigui fluïda. Aquest fet facilita una sobrecàrrega més important de tots els grups musculars i, a més, aquests jugadors estan acostumats a entrenar amb unes condicions gairebé sempre òptimes de l’herba.

  2. Un altra factor a tenir en compte, és el moviment que va realitzar Dembélé (fent un cop de taló) mentre estava corrent. Tot i que és un moviment / un recurs que es sol utilitzar en el món del futbol, no es tracta d’un moviment natural del nostre cos i, si li sumes al fet que el terreny de joc no acompanya, provoques un gran estrès al múscul en qüestió.

  3. Seguim, un altra factor a tenir en compte és la seva manera de jugar. Es tracta d’un jugador jove i molt explosiu, amb una capacitat molt gran de desbordar als seus rivals en espais oberts. Recordem que és un jove en fase de creixement, tant físic com mental, ja que només té 20 anys.

  4. Per altra banda, té una constitució més aviat prima, fet que segur que canviarà gràcies a la bona feina del staff tècnic del Barça.  Messi, Neymar… recordeu com eren quan van arribar al primer equip del Barça? Gràcies a una escrupolosa valoració i entrenament, al final tots els jugadors acaben agafant una condició física més potent i adaptada a les seves característiques de joc. En aquest sentit, també s’ha de dir que la genètica de la pròpia persona també té un paper més o menys important.

A nivell psicològic, anem a valorar possibles causes que hagin facilitat també aquesta lesió:

  1. Pressió mediàtica: el president del PSG ha dinamitat encara molt més els preus en traspassos que es mouen en el món del futbol. Pagar 105 milions fixos + 40 milions en variables ho trobo personalment una xifra desorbitada i una falta de respecte per a tota la població en general. Un cop fet aquest matís, la pressió que ha estat sotmès aquest jugador des de principis d’estiu, primer forçant la seva marxa al Barça i, després un cop a Can Barça, amb tota la premsa sensacionalista que existeix i cada dia omple pàgines i més pàgines sobre factors que poc tenen a veure amb el futbol. Si agafem tot això, i li traslladem aquesta pressió a un noi de 20 anys, per molt que el seu entorn el protegeixi, crec que és molt difícil gestionar tot aquest procés a la seva edat. Al final, tots som persones i tenim els nostres sentiments enmig de tots aquests conflictes d’interessos que existeixen en el món del futbol.

  2. Relacionat amb el punt anterior i com ja hem comentat, a aquesta edat és molt difícil saber gestionar de manera adequada tots els factors que envolten a aquest jugador i tant sols no en controlis un, ja se’n pot anar tot a fer punyetes. Com tot a la vida, necessita el seu procés d’adaptació, això implica tant físic com mental, i no només dins el terreny de joc sinó també amb l’entorn que l’envolta (lloc de residència, la ciutat, l’idioma, les seves amistats, entre altres).

Com podeu veure, sempre s’ha de trobar un equilibri entre el binomi cos – ment. Amb aquest article només pretenem destacar la importància de treballar el cos en tota la seva globalitat, com intentem fer des del nostre centre, Psigma. Aquest fet implica més temps i paciència per part de tots però és la única manera que tenim per poder-nos sentir bé amb nosaltres mateixos i disfrutar de la nostra vida.

Esperem que sigui del vostre gust aquest article. Estem a la vostra disposició.

David Boatella Cortina, fisioterapeuta a Psigma Vic.

davidboatella@psigma.cat

Foto: Miguel Ruiz – FCB