Cat / Esp

Objectiu: perdre pes

Hola Psigmer@s, ja ha arribat l’estiu!

I a l’estiu, què millor que parlar de l’alimentació? Aquest article va associat a la mal anomenada “operació biquini”. Any rere any, les revistes, els blogs i els programes de televisió van plens de dietes que prometen una baixada de pes ràpida i espectacular per poder fer front al repte de poder tornar-nos a posar la roba de l’estiu passat.

Però ara bé, són segures aquestes dietes? I, realment hi ha un motiu real per tal de voler perdre pes?

A nivell clínic, des de la consulta recomanem perdre pes quan l’índex de massa corporal (o la relació pes i talla) és superior a 25 per la població adulta i va acompanyat d’un excés de greix corporal; quan hi ha patologies associades a un risc cardiovascular incrementat (és a dir, hipertensió arterial, triglicèrids alts o colesterol elevat, principalment) o quan la persona té alguna patologia associada a dolors articulars. En tot cas, aquesta pèrdua de pes s’aconsella que sigui a través d’un canvi en els hàbits alimentaris i amb l’augment de l’activitat física. I això significa que la pèrdua de pes serà gradual, dins els marges recomanats per la FESNAD de perdre entre 0’5 i 1kg de pes a la setmana, i assegurant-nos que la pèrdua de pes sigui deguda a la pèrdua de greix i no de múscul.

Però què ens prometen les dietes que apareixen a l’estiu?

Doncs bé, les “dietes miracle” o també anomenades “dietes ràpides o fraudulentes”, ens prometen una ràpida baixada de pes sense esforç, amb uns resultats màgics vàlids per tothom, i sense la participació de professionals sanitaris adequats. Sovint aquestes dietes van acompanyades del consum de preparats, normalment no comercialitzats als establiments habituals de compra, i d’alt cost econòmic. Són dietes que malgrat és cert que permeten baixar de pes de forma més ràpida que amb un canvi d’hàbits alimentari, els estudis demostren que al cap de dos anys, el 75% dels seus seguidors ja han recuperat el pes perdut, com en el cas de la dieta Dukan. A més, moltes d’aquestes dietes es basen en un augment de la proporció de les proteïnes de la dieta, fet que des de la OMS es desaconsella per la manca d’evidència científica a llarg termini.

I són segures les “dietes miracle”?

Com segurament ja sabeu, no ho són.  Aquestes dietes van associades a tres principals perills. El primer seria l’efecte rebot o popularment anomenat “efecte io-io”, és a dir, una ràpida recuperació de pes, que a més es relaciona amb major dificultats per perdre pes en el futur i major incidència de trastorns de personalitat i de mortalitat. En segon lloc, hi hauria els perills associats a la ràpida pèrdua de pes que va associada a la pèrdua de massa muscular, que provoca un estat de cetosis en el cos on els greixos i les toxines s’acumulen en sang, provocant deshidratació, mareig, nàusees, etc. I per últim, hi ha el perill relacionat amb els tipus de nutrients que es veuen limitats per la realització d’aquestes dietes, principalment vitamines liposolubles, que té com a resultat problemes de pell o mucoses.

I com podem baixar de pes sense perdre-hi la salut?

Per poder perdre pes de forma saludable cal realitzar una dieta hipocalòrica adequada a les nostres necessitats i característiques, que es basi amb l’alimentació equilibrada on tots els aliments hi tinguin lloc i que tingui uns objectius de pes reals. A més, caldria comptar amb l’assessorament d’un dietista per vetllar que la pèrdua de pes sigui realment pèrdua de greix i no de massa muscular. I cal recordar que perdre pes implica un canvi d’hàbits de la persona, i això només s’aconsegueix amb esforç i constància.

Bon estiu psigmeros/es!

Núria Molet TortDietista-Nutricionista a PSIGMA VIC
nuriamolet@psigma.cat