Cat / Esp

Qui és la Maria de les trenes?

Bon dia!

Amb força freqüència haurem sentit parlar als nostres petits d’algun amic imaginari i també amb freqüència, ens preocupem per aquest fet.

Així doncs, cal tenir en compte que és normal que alguns nens d’entre tres i cinc anys tinguin un amic imaginari, però això no ens ha de preocupar sempre i quan el nen/a no deixi de jugar amb els seus amics/gues de sempre i de fer les seves tasques habituals.

En aquestes edats, els nens poden desenvolupar un món ple d’herois, fantasmes, princeses, fades, etc., i això estaria dins la normalitat i correcte desenvolupament infantil, doncs es tracta d’un pensament creatiu que serveix entre altres coses per:

– Alliberar emocions, tant positives com negatives.
– Controlar millor les emocions pròpies.
– Projectar pors, dubtes… davant situacions noves com anar a una escola nova, canviar de casa, etc.
– Adquirir més confiança en ell/a mateix/a.
– Potenciar l’autoestima.
– Desenvolupar habilitats socials.
– Fomentar l’empatia.

  •   red-bear-child-childhood-largededd

Per tant, no és recomanable renyar-los ni avergonyir-los quan mantenen converses amb el seu “amic imaginari”, perquè poden entendre que és una cosa dolenta i esperaran a estar sols per mantenir les seves converses. Així doncs, resulta adequat escoltar-lo amb discreció, doncs això ens pot ajudar a conèixer millor el nostre fill/a i ens donarà pistes sobre quines coses el/la preocupen.

Si tens qualsevol dubte del desenvolupament i/o d’alguna conducta que dugui a terme el teu fill/a, no dubtis en consultar-nos. Som psicòlegs infantils expertes i t’assessorarem.

Naiara Muñoz Puig, Psicòloga infanto-juvenil de PSIGMA Vic i Girona
naiaramunoz@psigma.cat