Cat / Esp

Reorienta la teva vida professional sense por, en 3 fases

Reorientar la vida professional sense por és un procés que requereix sobretot, compromís i disciplina. En un món tan canviant com l’actual, molts de nosaltres treballarem en més d’una professió al llarg de la vida laboral. Per això, les competències emocionals juguen un paper cada vegada més important, i diferent a altres èpoques.  Les persones, de forma natural, biològica, tendim a tenir por de tot allò que desconeixem.  I la por, ens paralitza. Algunes de les eines de la intel·ligència emocional i el coaching ens poden ajudar a gestionar millor aquesta por i, sobretot, a tenir més recursos per enfortir-nos i conviure en aquests canvis constants. Tot i que aquestes eines i habilitats són aplicables en diferents àmbits, són especialment rellevants, en aquelles situacions on la persona està en procés de recerca de feina o de canvi professional.

Com pots autoliderar-te per a un canvi o reorientació laboral? 

PRIMERA FASE:

1. Aprendre d’allò que t’ha funcionat.
2. Reflexionar i connectar amb allò que t’apassiona de debò.
3. Conèixer en què ets bo/bona, els teus punts forts.
4. Adonar-te de quins són els teus frens, quines creences et limiten. Preguntar-te què faries si no tinguessis por? No comparar-te amb els altres.  Cadascú és diferent, singular, únic.  Prohibir-te els “No puc, no sé, queixes, m’agradaria, he de…però…,”.
5. Prendre consciència del teu diàleg intern.  T’animes o et critiques constantment?
6. Filtrar què escoltes de tot el que et diuen, especialment tot allò negatiu (Això no sortirà bé, Ara no t’arrisquis, És que tot està fatal, No ho facis, No val la pena, etc.)

SEGONA FASE:

7. Marcar-te un objectiu, un objectiu que depengui de tu. Mesurable. Posar-hi una data.
8. Revisar quina és la teva situació actual, què tens que t’acosta a l’objectiu, què et falta, què et frena.
9. Quines alternatives et poden permetre fer el canvi.
10. Fer un pla d’acció.  Ha d’incloure el què, el com, amb qui, on, i sobretot, el quan ho faràs. També pots definir un pla B, per disposar de més recursos si fos necessari.
11. Practicar i entrenar les afirmacions.  En present continuu  (canviant el “Ho intentaré” pel “Ho estic fent”). En positiu. Per escrit. En primera persona (Ho vull, Puc, Em veig capaç).
12. Passos petits, sense por, provar i provar. Amb constància i celebrant cada petit èxit.
13. Confiar en tu mateix/a. Actuar des de la confiança amb els teus recursos personals, donat que el que estàs pretenent és que els altres (empreses, clients, col·laboradors) confiïn amb tu.

TERCERA FASE

14. Ser perseverant. Prohibir-te els auto sabotejadors com posposar les accions, començar i no acabar, el perfeccionisme, posar excuses (massa o poca edat, massa o poca experiència/formació, no tinc temps, no hi ha feina).
15. Automotivació. La motivació és la gasolina que et condueix a aconseguir nous reptes, i en situacions de desocupació es fa imprescindible ser “emprenedor” en sentit ampli perquè “tu ets la teva pròpia empresa” que t’ha de donar beneficis el més aviat millor. Com diu l’escriptor Murakami “Per no fer les coses trobarem moltes excuses, per fer-les, només necessitem una única motivació”. 

Amb disciplina i constància, com si estessis practicant el teu esport favorit, deixaràs d’anar amb el pilot automàtic i el fre de mà de la por, i, començaràs a liderar de forma conscient el teu projecte professional.   No esperis a que canviï el teu entorn, concentra’t i posa l’energia en allò que depèn realment de tu mateix/a i allà on pots influenciar, per què com diu un proverbi àrab, “el millor moment per plantar un arbre era fa vint anys, però el segon millor moment, és ara”.

Escrit per Roser Claramunt, Psicòloga Coach col. 6367, per a Psigma.