Cat / Esp

Vacances amb nens: estrès o repòs?

Sembla mentida però ja tenim les esperades vacances d’estiu aquí. Arriba la tranquil·litat per molts, sense horaris, sense presses…

Hi ha pares que a principis d’agost ja estan desitjant que comenci el setembre i el nou curs escolar, n’hi ha que no poden gaudir gaire de la canalla durant l’any (degut als pèssims horaris laborals i a la poca conciliació laboral) i esperen les desitjades vacances amb candeletes per poder gaudir dels seus nens i nenes.

Sigui com sigui, són dos mesos que poden acabar sent bastants durs, es trenca amb les rutines que tant ens han costat instaurar durant l’any i planificar unes vacances en família pot ser dur. Què fem amb ells? Com planifiquem el temps? Quines activitats són les més importants a fer?

Durant les vacances tenim la gran oportunitat de gaudir dels nens, d’educar-los, d’augmentar les possibilitats d’aprenentatge, de millorar la nostra comunicació amb ells i de compartir moments que durant la resta de l’any són complicats e realitzar. Durant l’estiu se’ns brinda la gran oportunitat d’afavorir aquells àmbits que considerem importants; la responsabilitat, la comunicació entre els membres de la família, el treball en equip…

És important tenir en compte que les vacances són per a tots, pares i fills. Els nens, al igual que els adults, han de poder gaudir del seu temps lliure. És a dir, no és necessari obligar-los a passar llargues hores cada dia fent deures d’estiu, quadernets d’estiu, llegir, fer dictats…

Podem ajudar-los a organitzar-se i a dur a terme una activitat al dia o a reforçar aquelles àrees en les que te més dificultats, però si a un nen que no li agrada llegir i l’obliguem a llegir-se 20 pàgines cada dia, seguirà odiant-t’ho. «Poc a poc i bona lletra diuen», doncs provem de demanar-li que en llegeixi una (i d’un llibre que hagi triat ell), però que ho faci bé, parant atenció, explicant-nos després què és el que ha llegit, etc…, no se li farà tan pesat i potser fins i tot li acabarà agradant!

Avui us proposem uns consells per poder gaudir de les vacances en família de manera positiva:

  • Intenteu tenir en compte l’opinió dels nens a l’hora de planificar les vacances.

  • Procureu, sempre que sigui possible, dur a terme activitats que cobreixin aspectes educatius dels menuts, així com activitats que no podeu realitzar durant la resta de l’any.

  • No deixeu que perdin tots els aprenentatges que han adquirit durant el curs escolar. Cal anar repassant una mica cada dia, però, a poder ser, de manera lúdica i dinàmica.

  • Proposeu-los petites responsabilitats, permeteu que us ajudin a casa, i feu-los partícips d’algunes tasques domèstiques, sempre en funció de la seva edat i de les seves possibilitats.

  • No oblideu que sou el seu model i que us prenen de referents. És important tenir-ho present durant les vacances ja que es quan passareu més temps junts.

Montse Grau Sánchez

Psicòloga infanto – juvenil de Psigma Manresa

Col. 18.093