Cat / Esp

6 hàbits per gestionar la incertesa del món actual

Bona tarda psigmer@s,

Conviure amb el canvi constant i gestionar la incertesa del món actual, demana una bona dosi d’habilitats personals.

Hem de tenir clar, que la incertesa hi és i hi serà sempre. I, que no podem tenir-ho tot controlat.  Per tant, hem d’aprendre a conviure amb ella, si o sí.

Ahir, una persona molt jove em deia que li feia por no tenir feina d’allò que està estudiant. Li feia por que el que està estudiant no li serveixi per res. Sense ser conscient que això és una trampa:  és l’excusa perfecta per dir-se a un mateix que no val la pena estudiar o esforçar-se.

En el món dels adults també passa. En el món laboral, per exemple, els que tenen feina estable, tenen por a perdre-la.  Els que la tenen inestable (ja treballin per un altre, o com a freelance o emprenedors), tenen por que surtin imprevistos que no puguin assumir, tenen por a trigar temps a trobar un nou projecte.  I tot això, sovint es tradueix en neguits i ansietat.

6 hàbits que poden ajudar a relativitzar i gestionar millor la incertesa:

  • Informar-nos / preparar-nos el màxim possible sobre la situació que ens preocupa.
  • Preguntar-nos què depèn de nosaltres en allò que ens preocupa i què és el que està fora del nostre control.En la majoria de vegades, hi ha alguna cosa que podem fer, o bé, on podem influenciar.Si dediquem l’energia i l’atenció a coses fora del nostre control, estem perdent la nostra energia.

  • Planificar / preveure un pla B si allò que pensem que pot passar i que ens preocupa, passa de debò.  Com que estem actuant des d’allò que podem fer, ens dóna sensació de control, i guanyem tranquil·litat.

  • Agrair allò que si tenim, centrant l’atenció en allò que tenim, allò que vivim, per senzill que sigui, més que en allò que ens falta.

  • Observar la situació des de la distància.  Imaginant que estem sobrevolant la situació, com si fóssim una àliga, o imaginant-nos què en pensarem d’això que ens preocupa d’aquí a 10 anys.

  • Posar l’atenció al moment present, estar a l’aquí i ara. El Mindfulness, actualment, aporta eines i desenvolupa una actitud que facilita la gestió d’aquesta incertesa del canvi constant. El Mindfulness (*) convida a fer atenció a allò que està passant mentre està passant, al moment present.  I davant d’una situació complexe o difícil, a centrar l’atenció en allò que depèn d’un mateix.  El neguit sorgeix sovint de no poder controlar, allò que no és controlable.  En moltes situacions, podem fer alguna cosa, per provocar canvis o trobar soluciones.  En les que no, es convida a acceptar-ho, perquè com diuen “a allò que ens resistim, perdura. Allò que acceptem, es transforma”.

I tu, tens algun altre hàbit per a gestionar la incertesa que afegiries a aquesta llista?, quin és l’hàbit de la llista que et funciona millor?

(*) A Psigma et podem ajudar a posar en pràctica aquestes estratègies i hàbits per a gestionar millor la incertesa i l’ansietat.  Tant a través de sessions individuals com de tallers grupals de Mindfulness que programem periòdicament. Informa’t !!!

Roser Claramunt, psicòloga coach n.col. 6367, especialitzada en Mindfulness i gestió de l’estrès. Centres Psigma Vic, Barcelona i Manresa.
roserclaramunt@psigma.cat