Cat / Esp

Com desconnectar de la feina?

Bon dia a tothom!

Sovint, un dels reptes recurrents en una primera sessió de coaching és “vull aconseguir desconnectar de la feina per a poder gaudir més del meu temps quan arribo a casa o del temps lliure del cap de setmana”.

Si desconnectar de la feina és un repte també per a tu, et proposo et facis aquestes preguntes en clau de coaching:

1. Vols desconnectar del treball o, realment, vols “connectar-te” amb el moment present, quan estàs amb les persones que més estimes?
Quina diferència veus entre aquestes dues frases? Quina et motiva més?

2. Quins són els teus rituals en sortir del treball o en entrar a casa teva?
Què pots pensar o fer durant algun d’aquests rituals que t’ajudi a connectar-te amb el moment present (familiar, amics, etc)?
Què pots fer per assegurar que ho fas?

3 claus per desconnectar de la feina

1. Respon a les preguntes plantejades anteriorment, dedica-hi un temps de reflexió.
2. Aprén a prendre consciència del moment present i a canviar la paraula “problema” per “repte”.
3. Busca el teu propi arbre dels problemes. Recordem la història d’aquest preciós conte que explica Jorge Bucay.

“El fuster que havia contractat per ajudar-me a reparar la meva vella granja, acabava de finalitzar el seu primer dia de dur treball. La seva motoserra elèctrica s’havia avariat, i li havia fet perdre una hora de feina, a més a més, el seu antic camió es negava a arrencar. Mentre jo el duia a casa seva, va romandre en silenci. Quan vam arribar, em va convidar a conèixer a la seva família.
Mentre ens dirigíem a la porta, el fuster es va aturar breument davant d’un petit arbre, tocant les puntes de les branques amb ambdues mans. Al entrar a casa seva, vaig observar una sorprenent transformació. La seva bronzejada cara somreia plenament. Va abraçar als seus dos petits fills i li va fer un petó a la seva esposa. Posteriorment em va acompanyar fins al cotxe. Quan vam passar prop de l’arbre, vaig sentir curiositat, i li vaig preguntar sobre el què havia observat en arribar.
-“Aquest és el meu arbre dels problemes”, va contestar. “Sé que jo no puc evitar tenir problemes a la feina, però hi ha alguna cosa que és segura: els problemes no pertanyen ni a casa meva, ni a la meva parella, ni als meus fills. Així que, simplement, els penjo a l’arbre cada vespre quan arribo. Després, al matí els recullo una altra vegada. El més divertit és que… quan surto al matí a recollir-los, ni remotament en trobo tants com els que recordava haver deixat el vespre anterior.”

M-arbol-genealogico-con-animalesAixí doncs, si tens un arbre aprop de casa, fantàstic!. Si no és així, segur que pots trobar alguna cosa que el pugui substituir. Si és necessari, busca el teu propi ritual, el teu propi ancoratge com a substitut d’un arbre real i fes la prova.  Observa si hi ha canvis. Encara que siguin petits, són importants.

Quin és el teu arbre particular on penges els problemes o preocupacions per desconnectar de la feina i estar realment present quan estàs a casa? Si tens algun ritual que et funciona, ens encantarà que el comparteixis, i segurament pot donar bones idees a altres persones que també es plantegen aquest mateix repte.

Roser Claramunt, Psicòloga Coach especialitzada en PNL i Mindfulness a Psigma VIC, MANRESA I BCN
roserclaramunt@psigma.cat