A Psigma treballem les sessions de parella seguint el següent procediment:
Primera visita: Anàlisi del motiu de consulta i orientació de la problemàtica i de la teràpia a seguir. La sessió es pot dur a terme tant amb ambdós membres de la parella com, en cas que un dels dos no vulgui, només amb un. Es pot escollir entre fer-la amb un o dos terapeutes.
Següents primeres visites: Es recull la informació relativa a la dinàmica relacional de la parella, els problemes actuals i la història de la relació. Es realitzen sessions conjuntes i individuals per eliminar tensions.
Devolució i anàlisi funcional de la problemàtica i la relació: Sessió conjunta en què el psicòleg fa una devolució de la informació i planteja la teràpia a seguir amb una orientació i un pronòstic. Si s’hi està d’acord es formula, concreta i consensua la teràpia i els seus objectius.
Inici de la teràpia. Es valora si les sessions han de ser conjuntes o individuals, o com es poden alternar les dues opcions. La durada anirà en funció de la problemàtica i del treball de la parella a teràpia i a casa, però sol ser d’uns mesos.
Valoració i seguiment: Tot i que la valoració és continuada, si pel motiu que sigui s’acorda la finalització de la teràpia se’n realitza una de final. Si els objectius s’han assolit amb èxit, es farà un seguiment distanciant les sessions.
A Psigma disposem de 4 terapeutes especialistes en Teràpia de Parella. Utilitzem tècniques de la psicologia cognitivo-conductual, sistèmica, breu estratègica i constructivista.
Treballem les diferents àrees de la parella: la comunicació, l’autoconeixement, la consciència de canvi, l’adaptabilitat i empatia, la resolució de problemes, l’ajuda en el canvi personal, el plantejament d’expectatives i prioritats en la vida i relació, les rigideses i exigències o el concepte de parella, entre altres.
1. La modalitat de teràpia amb dos terapeutes (de moment només disponible a Psigma Bcn) és la modalitat preferida del nostre equip. Per diversos motius:
2. El format de la teràpia familiar i/o de parella segueix la següent estructura:
La durada de l’avaluació varia segons el cas, però la mitjana és de 3 sessions.
Devolució i proposta: Després de l’avaluació fem una devolució de la informació rebuda: presentem les conclusions i, d’acord amb la opinió i els objectius de la parella consensuem la línia de treball a seguir.
És obvi que durant el procés d’acollida ja haurem anat retornant molta informació, però durant aquest punt del procés hi dediquem una sessió.
Treball sobre els objectius: A partir d’aquí el treball depèn dels objectius acordats, però també del punt on es troba el procés terapèutic. Fins i tot és probable que, si l’avaluació ja ha comportat canvis significatius, no calgui un treball posterior i es passi directament al seguiment.
La majoria de feina s’acostuma a prescriure per ser realitzada a casa, traslladant allò que s’ha parlat en el context real de cada parella o família. A teràpia ens centrarem en aplicar les estratègies segons els seus objectius i els estils de vida.
En aquest punt es poden dur a terme intervencions per separat, amb cadascun dels membres de la parella amb un terapeuta o amb els dos, o en el cas de famílies treballant amb els pares per un costat i amb els fills per l’altra, per exemple.
La duració d’aquesta part del procés sol ser d’entre 6 i 8 sessions quinzenals, però tant la durada com la freqüència depèn de l’evolució.
Seguiment: Tan bon punt s’ha plantat la llavor del canvi, la freqüència de visites disminuirà (una al mes o cada 3 setmanes) i els terapeutes ens limitarem a supervisar les noves dinàmiques. A les trobades comentarem l’evolució dels canvis, ajudarem a reforçar els èxits assolits i intervindrem en cas de bloquejos.