Quan un pacient arriba amb demanda de logopèdia, primer de tot se li fa una entrevista, que serà amb els pares en el cas de menors de 18 anys.
Aquesta serveix per poder conèixer quina és la necessitat i on rauen les dificultats. També s’hi fan preguntes relacionades amb la salut, el desenvolupament i els hàbits, entre altres per poder plantejar hipòtesis sobre les possibles causes de les alteracions/dificultats.
Aleshores es destinen una o dues sessions a fer l’exploració, en què s’avalua el nivell de parla/llenguatge (o de veu i deglució) del pacient, s’exploren les causes del problema (si no se’n té clar l’origen) i les dificultats i es planteja el tractament.
Un cop feta la valoració es fa la devolució: en aquesta sessió s’explica el que s’ha pogut observar durant l’exploració. A partir d’aquí es podran exposar els objectius de la rehabilitació i organitzar-la.
Tot seguit es pacta la freqüència de les sessions (una o dues a la setmana, depenent del cas) i es començarà el tractament.
Per a dificultats de parla i llenguatge les sessions són de 45 minuts. Els nens desenvolupen activitats lúdiques amb objectius fixats i es diverteixen sense adonar-se de que en realitat s’estan treballant les seves dificultats o mancances.
Per a casos de veu i deglució les sessions són de 30 minuts, ja que les activitats són molt més dirigides i tenen un component físic que fa que cansin més.
En logopèdia infantil es pacten sessions de coordinació amb la família periòdiques per poder valorar el treball realitzat fins al moment i fixar objectius comuns. També es realitzen sessions de coordinació amb professorat, ja que el treball a l’escola també és imprescindible.
Escola, família i logopeda treballaran de manera coordinada per ajudar l’infant a millorar en les dificultats que afectin a la seva comunicació i aprenentatge.