(Cal tenir en compte que aquests casos intenten exemplificar a trets generals el procediment utilitzat per a cadascuna de les situacions plantejades, i que per tant, s’ha omès gran part de la informació la qual va resultar clau per l’obtenció dels resultats i per a la determinació de les conclusions esmentades)
Es va dictar la sentència de separació matrimonial d’en Joan i la Paula fa 3 anys i mig (2008). Com que en aquell moment la Gisela, filla menor d’ambdós, tenia menys d’un any, es va decidir de mutu acord que la Paula n’assumís el cuidat la major part del temps, estipulant-se visites progressives per part d‘en Joan. Quan aquesta va complir 3 anys d‘edat, es van introduir les pernoctes, la meitat de les vacances escolars i els contactes dos dies a la setmana amb el pare. En l’actualitat, després d’una sol·licitud de divorci per part d’en Joan en la qual vol demanar que s’ampliï el règim de visites amb la seva filla (que ja compta amb 4 anys en el moment de l‘exploració), aquest decideix iniciar el procediment pericial amb l’objectiu que es pugui determinar, a través d’una valoració psicològica, quin és el règim de visites més idoni de la menor amb ell. La Paula s’oposa a l’ampliació de les visites sol·licitades per part d’en Joan, exposant la dependència emocional que té la menor vers ella. Així doncs, la Paula sol·licita que no s’estableixin pernoctes fins que la menor compleixi 7 anys, i inclús sol·licita que es dictin Mesures Provisionals a de que la menor no hagi de dormir més temps amb en Joan. Considera que les visites han de ser el més àmplies possibles però sense pernoctes donat el sentiment d’abandonament que té la menor davant d’aquestes. La metodologia utilitzada en aquest cas va ser la següent: lectura de l’expedient judicial, realització de dues entrevistes avaluatives amb cadascun dels progenitors, administració a en Joan d’una prova psicològica clínica (degut a les al·legacions per part de la Paula), entrevista amb el germà i la mare d’en Joan, entrevista individual amb la menor, observació de la dinàmica relacional de la menor amb cadascun dels progenitors i recollida d’informació de l’escola i del centre de salut on anava la menor.
D’aquesta manera, els resultats obtinguts al llarg del procediment pericial van ser els següents:
Per tant, en aquest cas concret, es va extreure la següent conclusió: no existia cap problema en l’ampliació de visites per part d‘en Joan i la menor, incloent les pernoctes corresponents. Es varen proposar mesures específiques pels intercanvis a fi evitar discussions entre els progenitors. Es va proposar realitzar un control sistemàtic del compliment de les visites a fi de proposar altres mesures en el cas d‘incompliment que podrien comprendre el canvi de custòdia en el cas que persistissin les dificultats i incompliments.
La Marta (42 anys) presenta un recurs d’apel·lació en referència a l’atribució de la custòdia de la seva filla Laia (onze anys en el moment de l‘exploració) a la seva anterior parella sentimental, en Jordi. Coincidint amb la ruptura sentimental i la por a la reacció d’en Jordi, la Marta havia canviat de residència durant una temporada molt curta, motiu pel qual s’havia decidit que la menor seguís residint a la llar familiar amb el pare. En l’actualitat, la Marta havia tornat a la localitat d’origen davant el desig manifest de la Laia. La Marta afirma que la menor roman amb el seu pare per pressió emocional. Sol·licita l’avaluació pericial psicològica, a la que en Jordi s’hi oposa, així com a l’apel·lació de la Marta. La Sala del Civil admet la prova sol·licitada per part de la Marta, que consisteix en l’avaluació de la menor i d’ambdós progenitors i sobre quin d‘ells ha d‘atribuir-se la guarda i custòdia d’aquesta. La metodologia utilitzada en aquest cas va ser la següent: lectura de l’expedient judicial, realització de dues entrevistes avaluatives amb cadascun dels progenitors, administració a ambdós progenitors d’una prova projectiva (degut a les limitacions formatives d’en Jordi), entrevista individual amb la menor, administració a la menor de diverses proves psicomètriques, observació de la interacció de la menor amb cadascun dels progenitors i recollida d’informació del centre escolar on anava la menor.
D’aquesta manera, els resultats obtinguts al llarg del procediment pericial van ser els següents:
Per tant, en aquest cas concret, es van extreure les següents conclusions:
Aquest cas prové d’un Jutjat d’Instrucció on el denunciant, en Pere (42 anys), interposa una querella contra el seu centre de treball, superiors i companys. La denúncia és per assetjament laboral. El suposat assetjament s’inicia molts anys enrere. S’adjunta un ampli expedient on es detallen les denúncies prèvies a l’empresa. El motiu de la queixa d’en Pere seria d’assetjament laboral i la forma d’assetjament seria la de determinades insinuacions o fets que ell diu que eludeixen a la seva condició d’homosexual (la qual nega), rumors a les seves espatlles en aquest sentit i accions de tipus obscè del mateix signe a càrrec dels companys. Amb tota aquesta situació, en Pere porta diversos anys amb tractament psiquiàtric per ansietat-depressió. Els informes psiquiàtrics es connecten amb la suposada situació d’assetjament laboral. Així doncs, es sol·licita judicialment que un especialista en psicologia procedeixi a fer un reconeixement de l’estat mental d’en Pere com a “lesionat”. En aquest cas s’observa que en Pere no presenta antecedents psiquiàtrics ni psicològics anteriors al present episodi. Prové d’una família nombrosa de classe mitjana. No existeixen antecedents familiars ni personals relacionats amb la present denúncia excepte esquizofrènia paranoide en un dels germans i un tiet patern.
La metodologia utilitzada en aquest procediment va ser la següent: revisió exhaustiva de tota la informació que es presenta d’ofici, entrevista avaluativa individual amb en Pere i administració a en Pere de diverses proves psicodiagnòstiques. D’aquesta manera, els resultats obtinguts al llarg del procediment pericial van ser els següents:
Per tant, en aquest cas concret, es van extreure les següents conclusions:
Es tracta d’una família composta pel pare (Jaume), la mare(MªRosa) i dos fills adolescents (Marc i Cristina). Sense antecedents policials ni delictius. Un dia la MªRosa es presenta a Comissaria per denunciar una agressió física per part d’en Jaume. Manifesta que la causa és que ell creia que ella no estava netejant bé uns armaris. Ella va pensar que la mataria, ja que en un moment determinat va fer el gest d’estrangular-la, motiu pel qual ella fuig de seguida. La MªRosa va presentar diversos informes mèdics sobre fractures antigues de costelles, canells, dits i contusions múltiples. Ruptura del timpà que també atribueix a un cop per part d’en Jaume. L’última fractura recent era d’una cama per una suposada caiguda accidental, segons l’informe mèdic. La MªRosa fa referència en la seva denúncia a una història de maltractes físics i psicològics intensos des de la data del matrimoni (15 anys enrere). En el moment en què es realitza el peritatge, la Mª Rosa ha marxat a viure amb els seus pares. Així doncs, es sol·licita d’ofici que es valori el grau d’imputabilitat d’en Jaume com a part acusada. La metodologia utilitzada en aquest procediment va ser la següent: estudi de les diligències judicials, entrevista avaluativa individual semiestructurada amb en Jaume i administració al mateix de diverses proves psicodiagnòstiques. D’aquesta manera, en els resultats obtinguts al llarg del procediment pericial, es destaquen diversos aspectes aparentment paradoxals, i que van ser els següents:
Per tant, en aquest cas concret, es van extreure les següents conclusions:
En Josep acudeix a Psigma aconsellat pel seu advocat i després veure’s immers en un procés de divorci contenciós. Explica com després de més de 10 anys de relació amb la Joana i després d’un llarg període de desavinences conjugals, decideix trencar el seu matrimoni i abandonar el domicili familiar. Fruit d’aquesta relació va néixer l’Eduard,que té aproximadament 6 anys en el moment de la consulta. En Josep ens explica que vol aportar al procés judicial una avaluació de les seves característiques de personalitat i especialment de la seva capacitat per exercir com a pare de l’Eduard, així com de la relació paternofilial existent entre tots dos.
Sempre tenint present l’interès superior del menor, li aconsellem realitzar també una avaluació de la Joana, per poder determinar quin règim de custòdia és el millor per al menor. Després de contactar amb ella i negar-se a realitzar l’avaluació, l’única avaluació possible és la del menor Eduard i l’entorn d’en Josep, atès que aquest sol·licita la custòdia compartida del nen.
Després de l’estudi de l’expedient judicial del cas i el contacte amb l’advocat d’en Josep, realitzem l’exploració psicològica a través de diverses entrevistes i l’aplicació de proves psicotècniques. Posteriorment es realitza també entrevista als pares d’en Josep, atès que és al seu domicili on actualment resideix aquest i on residiria el menor en cas de ser atorgada la custòdia compartida. També es realitza una sessió d’avaluació amb en Josep i el seu fill, per poder observar la interacció paternofilial, i es realitza una avaluació del menor de forma individualitzada.
Com a resultat es valora que Josep està capacitat per exercir com a pare i que la influència dels avis sobre el menor no només és beneficiosa sinó molt recomanable en nom de la seva educació i desenvolupament. Donada la negativa de la mare del menor a fer l’avaluació no pot determinar-se quina alternativa de custòdia és la millor, però sí que pot afirmar-se que no hi ha cap impediment perquè Josep l’exerceixi tal com sol·licita.
Un cop realitzada la devolució de l’informe al Josep, i realitzat el contacte amb l’advocat, es prepara la ratificació del mateix en la fase de judici, on vam acudir per respondre a les qüestions relatives a aquest. Finalment, i després de donar suport a Josep en la fase de judici, les parts arriben a un acord de custòdia compartida del menor en el qual aquest passarà 7 dies amb cadascun dels progenitors.