Ajuda emocional i psicològica per a fer front al dolor i a les malalties i trastorns crònics
Alguns dels psicòlegs e Psigma a Barcelona, Vic, Manresa i Girona s’han especialitzat en el tractament de les problemàtiques psicològiques i emocionals derivades d’un dolor crònic o agut o d’una malaltia crònica.
Algunes malalties on la repercussió emocional sol ser important són:
- Malalties neurològiques: Esclerosi Lateral Amiotròfica, Esclerosi Múltiple, Demències, Alzheimer, Parkinson, Disfuncions Neurològiques, Embòlies (AVC), Distròfies Musculars, etc.
- Malalties reumàtiques: Artritis, Dolors Articulars Crònics, etc.
- Malalties globals: Fibromiàlgia, Síndrome d’Hipersensibilitat Química, Síndrome de Fatiga Crònica, Sida, Càncers, etc.
- Malalties cardiovasculars.
- Malalties del sistema nerviós central-nervioses: Depressions Majors, Depressions Endògenes, Trastorns Psicòtics, Trastorns Bipolars, Trastorns de Personalitat, Fatiga, etc.
- Disfuncions metabòliques i altres: Problemes Digestius, Còlon Irritable, Dermatitis, Psoriasis, Asma, Ginecològiques, Problemes Oculars, Diabetis, etc.
- Dolors aguts o crònics derivats d’altres malalties o motius com traumatismes, malformacions, paraplegies, operacions, estil de vida, malalties estranyes (d’origen desconegut), etc.
Possibles repercussions dels dolors i malalties cròniques
Trobar-nos malament afecta el nostre estat d’ànim, les nostres ganes de comunicar-nos i relacionar-nos i dificulta la possibilitat d’estar actius, treballant i amb la mateixa rendibilitat física i cognitiva que abans.
Les conseqüències són negatives i empitjoren progressivament. És habitual caure en estats depressius, ansiosos, d’irritabilitat, de pèrdua de control, d’impotència i desesperació, de por i angoixa.
Si no s’intervé de forma adequada, la persona afectada i fins i tot l’entorn proper pot desenvolupar trastorns psicològics i emocionals importants. Tot plegat comporta un empitjorament progressiu de la pròpia malaltia, esdevenint un cercle viciós.
Què oferim a Psigma?
Els experts psicòlegs de Barcelona, Vic , Manresa i Girona en malalties cròniques i dolor han elaborat un programa de tractament específic tenint en compte aquestes problemàtiques:
- Avaluació de la situació de dolor o malaltia personal. Evolució fins al moment de la malaltia i pronòstic.
- Avaluació del tractament mèdic i psicològic rebut fins al moment. Valoració de l’eficàcia i del sentiment del pacient i de la família envers l’ajuda rebuda.
- Proposta d’optimització i potenciació del tractament rebut, millorant-lo i dirigint-lo al camp multidisciplinari, on Psigma col·laborarà i treballarà estretament amb coordinació amb els metges i professionals que tracten al pacient.
- Treball dels recursos personals i dels trets de personalitat de l’afectat/da.
- Treball d’estratègies i tècniques cognitives i emocionals per tal de potenciar l’assimilació,acceptació i de la convivència amb la malaltia o dolor.
- Valoració i reorientació terapèutica de l’estil de vida i de l’estil cognitiu. Treball d’expectatives de la malaltia i de la vida. Reestructuració.
- Proposta de potenciació psicològica-emocional i física de la persona: creixement personal, entrenament en habilitats socials, treball fisioterapèutic, treball dietètic, naturopatia, entrenament en tècniques de relaxació i respiració, hipnosi, etc. Proposta de l’equip de salut de Psigma.
- Valoració i estratègies sobre repercussions en la sexualitat, relacions de parella, família, amics. Reubicació del rol de la persona.
- Recomanacions i estratègies per assimilar la dependència.
- Reorientació i presa de decisions en l’entorn laboral-professional-vital. Decidir quin rol és el més adequat.
- Programa de manteniment i prevenció d’un estil de vida adequat per cuidar la malaltia- dolor: si es pot evitar o retardar el deteriorament-avanç
- En casos de malalties greus: assessorament psicològic i acompanyament en el procés del sofriment i de la mort pròpia o d’un ser estimat. Preparació pel dol, per la mort en la persona afectada i familiars-amics (veure apartat de Psicologia del Dol i Pèrdues emocionals d’aquesta web)