La medicina xinesa entén la salut de l’individu des d’un punt de vista holístic: entén l’individu des de la seva dimensió fisiològica i psicològica. Enlloc de jutjar la malaltia com una entitat aïllada de causa específica l’engloba dins les característiques de la persona.
Així, una patologia que en la medicina occidental tindria un tractament específic, en la medicina xinesa pot tenir varis tractaments, ja que no es parteix d’un diagnòstic sobre la malaltia concreta, sinó que la interpreta tenint en compte les característiques físiques de la persona, els efectes de l’entorn i el seu estat emocional i psicològic.
L’acupuntura és una tècnica de la Medicina Tradicional Xinesa, com la fitoteràpia (tractament amb plantes), la Tui na (massatge) i el Qi kung (moviments amb el cos i la respiració).
El nom d’acupuntura ve de les arrels llatines Acu- (agulla) i Puntura- (punció). El tractament es basa en la inserció i manipulació d’agulles en una sèrie de localitzacions concretes del cos: els punts d’acupuntura. L’estimulació d’aquests punts desencadena una sèrie de respostes en els sistemes nerviós i energètic que permeten reequilibrar l’energia del cos i el bon funcionament de l’organisme.
A més del tractament amb agulles es poden utilitzar altres tècniques complementàries com a coadjuvants o com a teràpia per sí mateixa. Les més comuns són la moxibustió (aplicació de calor a punts o zones del cos), l’estimulació elèctrica (estimulació a través de les agulles inserides) i les ventoses (aplicació d’un vas sobre una zona del cos per generar una congestió local).
Per elaborar el diagnòstic es té en compte, a més del motiu de la consulta, la història clínica detallada del pacient, el seu estat energètic i vital i la situació funcional dels seus òrgans. L’entrevista no només contempla els aspectes físics del pacient; també la part funcional de l’organisme i la influència de les emocions i l’estat psíquic sobre el malestar. També s’explora la llengua i es palpen els polsos.
El tractament d’acupuntura que realitzem a les consultes de Psigma Vic i Barcelona consta de vàries sessions que variaran en funció del tipus de patologia i de la resposta al tractament de cada pacient. Les primeres sessions, entre 4 i 6, solen ser setmanals, però a mesura que millora l’estat de salut la freqüència disminueix.
La primera sessió és la més llarga. S’hi realitza la història clínica i l’exploració física per arribar a un diagnòstic. El tractament consisteix en la puntura d’agulles durant vint o trenta minuts i en ocasions també s’hi aplica de moxibustió.
Durant les tres sessions posteriors es valora la resposta al tractament: si hi ha hagut canvis en la simptomatologia i si s’ha de mantenir la mateixa teràpia.
És possible que s’hagi d’allargar el tractament durant algunes setmanes més, i en ocasions caldrà fer alguna sessió de manteniment, ja sigui mensual o més espaiada.
A vegades pot ser necessari complementar el tractament amb altres tipus de teràpia per millorar-ne l’efectivitat. És per aquest motiu que des de Psigma treballem coordinadament amb els professionals de l’equip, avaluem el pacient de manera conjunta i aprofundim en el diagnòstic i el tractament perquè aquest sigui el més òptim.