A Psigma no tractem els pacients segons el tipus d’addicció; considerem que cada cas és únic. Planifiquem un tractament individualitzat en tres fases:
Acollida, diagnòstic, valoració, indicació i devolució.
Estem oberts a tothom que vulgui fer una consulta, ja sigui per un problema propi, d’un familiar o amic o per part d’un altre professional que estigui atenent un cas d’addicció. L’espai de consulta té com a objectiu atendre, valorar la problemàtica i oferir possibles solucions.
Durant l’acollida i les primeres entrevistes l’equip de professionals de Psigma elaborem una indicació i una valoració del cas i una proposta d’itinerari terapèutic, que es consensuarà entre l’equip del centre i el pacient, sempre amb el seu consentiment, i si ho desitja amb la participació de la família.
Si es donen les condicions necessàries, el pacient passa a un tractament en règim ambulatori. En alguns casos pot necessitar un ingrés; aleshores se l’orientarà sobre la derivació al centre o recurs més adient.
Treball per consolidar un procés de canvi.
L’objectiu del tractament ve definit per la demanda del pacient; normalment superar l’addicció. Entre l’equip terapèutic, el pacient i, si s’escau, els familiars, es marcaran les fites a aconseguir.
A Psigma comptem amb una gran diversitat d’eines i recursos que despleguem i posem a l’abast de cadascú segons les seves característiques i necessitats; no ens regim per tractaments estàndard, sinó que tractem cada cas de forma particular.
Sempre podem estudiar la intervenció d’altres professionals, l’acompanyament terapèutic o els controls de consum de substàncies, entre d’altres.
A la psicoteràpia no només es treballa el símptoma (l’addicció) si no tots aquells aspectes de la vida de la vida personal que conformen el problema. Això es pot explicar amb la metàfora de l’iceberg: la punta visible del iceberg és l’addicció però el problema complert -l’iceberg- és molt més.
El número de sessions, la durada del tractament i les professionals que hi intervenen depèn de cada cas. El pacient ha d’experimentar un procés d’autodescobriment i d’autoconeixement mentre persegueix el canvi que es proposa.
El treball i intervenció amb la família o entorn proper és molt recomanable, ja que una addicció en sol afectar els vincles i relacions.
Consolidació dels canvis després d’assolir els objectius.
Es sol acompanyar el pacient amb la psicoteràpia individual, però també el pot ajudar formar part d’un grup de seguiment. A Psigma també atenem a persones que han seguit un tractament en altres centres però volen fer el seguiment amb nosaltres.
En aquesta fase també tractem aquelles situacions en què hi ha hagut recaigues puntuals o quan es presenta una situació de risc.
Per a professionals independents o d’un altre centre que vulguin compartir dificultats.
El tractament d’addiccions reclama un alt grau d’implicació personal, i per això es fa necessària la supervisió dels casos. Aquesta permet desencallar el procés en moments puntuals, obrir noves vies difícils de detectar i adonar-nos de l’entramat relacional del que formem part.
Estem oberts i en contacte amb rols professionals molt diversos pel tipus d’assessorament o acompanyament que considerin necessari.